Експерти проаналізували, як змінився раціон харчування українців за останні 10 років та які фактори на це вплинули.

Про це пише "КП".

І якщо раніше "економити на їжі" означало перейти на більш дешеві продукти, то тепер ми заощаджуємо на всьому - і на кількості, і якості. Згідно з офіційною статистикою, за минулі 10 років зросла лише споживання фруктів і ягід - на 100 м в місяць, а по всім іншим пунктам українці їдять набагато менше (докладніше див. "Лічилку "КП").

риба

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

"КП" в Україні" підрахувала "ваговий показник" і з'ясувала, що за 10 років середньостатистичний українець став їсти менше на 9,1 кг в місяць, або на 109 кг в рік! Погодьтеся, цифри вражають, але економісти кажуть, що у них є дуже просте пояснення.

Вся справа в так званої маятникової міграції", коли українці живуть, працюють і, відповідно, їдять за кордоном, а числяться проживають в Україні, - зазначив у коментарі "КП" в Україні" економіст Андрій Мартинюк. - Виходить, що кількість спожитої в країні їжі ділиться на більшу кількість людей, ніж є насправді, чере що цифри споживання зменшуються.

твердий сир

Споживання цукру

Споживання цукру за 10 років знизився з 3,4 до 2,7 кг в місяць. Цьому дуже радіють лікарі, адже їсти стільки солодкого, скільки ми звикли, просто дуже шкідливо.

Основна проблема полягає в тому, що цукор ми вживаємо безконтрольно: пару ложок чай або каву, цукерка, печиво, шматочок торта, - каже дієтолог Лариса Буткова. - Плюс до всього цукор містять безліч продуктів, від яких ми цього не очікуємо - хліб, кетчупи, майонез, гірчиця, ковбасні вироби, напівфабрикати і т. д. А адже цукор руйнує зуби, збільшує ризик інфаркту та інсульту, послаблює імунну систему і веде до раніше­тимчасового старіння.

цукор

За словами дієтолога, оптимальною кількістю цукру для дорослої людини є 25-30 г на добу, тобто 750-900 г на місяць. А це аж втричі менше, ніж споживає середньостатистичний українець.

Максимально допустима норма - 50-60 г на день (1,5-1,8 кг в місяць), та все ж, статистика показує, що цю норму ми перевищуємо, адже цукор зараз додають практично в усі продукти харчування.

Нагадаємо, з липня в Україні різко злетять ціни на цигарки через підвищення акцизу до європейського рівня.

Як повідомляв портал Знай.ua, українців попередили про нові ціни на гречку.

Також Знай.ua писав про те, що стало відомо, як зміняться пенсії в Україні в найближчі роки.