У понеділок, 15 липня, відзначається древнє українське свято Берегині. Воно присвячене матері-прародительці всього живого, яка стала праобразом для символу України тризуба.

У давніх українців Берегиня вважалася захисницею домашнього вогнища від бід та нечистої сили. Її часто зображували з піднятими для благословення руками - такий спосіб можна було зустріти на вишиванках, писанках і ляльках-оберегах дому мотанках.
Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

З приходом християнства язичницька Берегина трансформувалася у Пресвяту Богородицю. Православні християни часто називають це свято "Сира Богородиця" або "Сирна Богородиця".

На Берегиню дівчата ходили у ліс — вклонитися березі і попросити щастя у коханні. За допомогою березової гілочки можна було приворожити коханого.

15 липня на Русі виносили вишиті рушники і розстеляли їх на мокрій від роси траві. Вважалося, що якщо обтерти таким рушником обличчя, можна отримати здоров'я і красу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Нагадаємо, привітання з Днем ангела Петра.

Як повідомляв портал Знай.uа, тисячі одеситів вийдуть на Хресний хід.

Також портал Знай.ua писав, Зеленський відмінив парад до Дня Незалежності, українці вибухнули.