Після десяти років виявлення такого типу грибків були офіційно зареєстровані смертельні випадки в більш ніж 30 країнах, включаючи США, Австралію, Індію, Німеччину, Ізраїль, Венесуели і Південну Африку.

Такий надстійкий грибок Candida auris, який в свою чергу "веде себе, як бактерія", від моменту відкриття грибок з'явився в десятках країн. Його стрімке поширення довгий час залишалося таємницею, на даний момент у вчених є перші здогадки – і вони не пророкують людству нічого приємного. Грибок може заразити людину і у важких випадках викликати зараження крові, також слідсказати, що він має велику стійкість до медикаментів.

Поява C. auris в черговий раз нагадує нам про страшну небезпеку резистентності до протимікробних препаратів: поширення даного явища загрожує тим, що багато колись дієвих перевірених ліків назавжди перестануть бути корисними. Але і це ще не все.

"Це дріжджі, які ведуть себе як бактерії", - говорить Том Чиллер, спеціаліст по грибкових захворювань, в розмові з CNN. Одже, інші види грибка Candida завжди разом з нами – на шкірі і кишечнику і не викликають захворювань, якщо в організмі людини немає дисбалансу. Таке трапляється, наприклад, коли антибіотики знищують "хороші" бактерії і розширюють простір для розмноження Candida і появи кандидозу, і т.д.

Зазначається, що C. Auris веде себе інакше – вона може передаватися від однієї людини до іншої і звичайно легко передаватися у медичних установах, затримуючись на поверхнях і обладнанні. Хотя останнє дуже нетипово для грибків Candida.

У новому дослідженні, сказано, що нова загроза системі охорони здоров'я може бути першим прикладом нового грибкового захворювання, яке виникло із-за кліматичного кризи.

"Аргумент, який ми наводимо на основі порівняння з іншими близькими родичами грибів, полягає в тому, що по мірі того, як клімат стає тепліше, деякі з організмів, включаючи Candida auris, адаптуються до більш високих температур, і при цьому можуть прориватися через захисні механізми людини, як температура", - сказав співавтор дослідження.

Вчені припускають, що C. auris міг бути грибком, який жив біля нас завжди у навколишньому середовищі, на водно-болотних угіддях, а потім міг мати проміжного господаря - птицю, і вже тоді передатися людині, тому будьте обережні.