Центри з контролю і профілактики захворювань США доповнили список найактуальніших загроз для здоров'я населення грибком Candida auris. За словами експертів, останнім часом його поширення досягло критичних масштабів. Заразившись грибком, людина помирає, в середньому, протягом 90 днів, і ліків від цієї "нової чуми" не існує.

Вперше про Candida auris заговорили ще в 2009 році, коли лікарі токійського госпіталю виявили його в вушному каналі 70-річної японки. Через чотири роки стали надходити повідомлення про випадки інфікування з Європи і США. Вже тоді було відомо, що грибок викликає інвазивний кандидоз, при якому інфікуються кровотік, центральна нервова система і внутрішні органи, пише "LIFE".

Штам Candida auris, культивовані в чашці Петрі в лабораторії Центрів з контролю і профілактики захворювань США

Candida auris володіє множинною лікарською стійкістю, простіше кажучи, від нього неможливо вилікуватися. На думку вчених, резистентність інфекції може бути пов'язана з широким розповсюдженням протигрибкових препаратів в сільському господарстві. Аналіз ДНК чотирьох типів Candida auris показав, що грибок еволюціонував протягом чотирьох тисяч років, але "невмиручим" став відносно недавно.

"Це справжня потвора з чорної лагуни. Вона пузирилася, а потім вибухнула, і тепер вона скрізь" Том Чиллер, Центри з контролю та профілактики захворювань

Поширення Candida auris в світі (за даними на лютий 2019 року). Суцільним синім кольором позначені області, де були зафіксовані численні випадки зараження.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Найбільшу небезпеку Candida auris представляє для людей з нерозвиненою або ослабленою імунною системою, в тому числі для новонароджених, літніх, курців, діабетиків і людей, які страждають аутоімунними захворюваннями. Кожен другий з тих, що заразилися помирає протягом 90 днів. За прогнозами, в 2050 році від подібних інфекцій може померти десять мільйонів чоловік, при цьому очікувана смертність від раку не перевищить вісім мільйонів.

Зовнішній вигляд Candida auris

Ще одна проблема, яка заважає протистояти новій загрозі, — замовчування її масштабів. Всі медичні установи, в яких коли-небудь знаходились на лікуванні пацієнти з Candida auris, воліють не розголошувати ці факти гласності.

"Якого біса ми читаємо про спалах хвороби в тому чи іншому місці лише через півтора року, а не читаємо про неї на перших смугах на наступний же день?" Кевін Кавана, некомерційна організація Health Watch USA

За словами експертів з Центрів з контролю і профілактики захворювань США, боротьбу з Candida auris неможливо ефективно вести без відповіді на головне питання: що послужило поштовхом до стрімкого поширення грибка? Розгадавши цю таємницю, можна буде розраховувати на перелом в цій тривалій битві, впевнені фахівці.

Як повідомляв раніше портал Знай.uа, умови в дитячій лікарні не на жарт розлютили українців.

Також портал Знай.uа писав, що за ці медичні послуги тепер українці платитимуть з власної кишені.