Як відомо в Україні почала діяти медична реформа. Впровадження змін на практиці припускає три загальних етапи, які потрібно реалізувати. Підписання українцями декларацій з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром – перший з них, пише Політека.

Відтепер з 1 квітня отримати доступ до вузькопрофільних спеціалістів і безкоштовних медпослуг, українці зможуть тільки, якщо підписали декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Примітно також, що входить до гарантованого пакету послуг первинної медичної допомоги:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • глюкоза крові;
  • загальний холестерин;
  • швидкий тест на вагітність;
  • швидкий тест на тропонины (для експрес-діагностики гострого інфаркту міокарда);
  • швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • електрокардіограма.

Тепер багато українців задаються злободенним питанням стосовно того, що робити, якщо потрібні додаткові послуги, консультації та аналізи:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

"Тут є важливий нюанс, якщо необхідно буде провести додаткові аналізи та обстеження за направленням лікаря приватного закладу, то вони проводяться на договірній основі між установами охорони здоров'я. Тобто або потрібно буде заплатити за додаткові консультації з вузькими спеціалістами (вторинна медична допомога), або отримати направлення в комунальне медзаклад. Втім, подібна схема зараз діє і в комунальних поліклініках", - зазначає медик Інга Ткаченко.

Однак існує важливе виключення в частині надання безкоштовних послуг в приватних клініках поки полягає в наступному:

"Там не можуть забезпечити безкоштовні щеплення, передбачені календарем вакцинації. Поки що держава не розробило процедуру передачі закуплених за бюджетні кошти вакцин приватникам", - додав фахівець з медицини Михайло Радуцький.

Нагадаємо, Супрун заборонила українцям пити мінералку і сік: забудьте про ці напої

Як повідомляв портал Знай.uа, Супрун переконана, що основною причиною високої смертності серед українців є серцево-судинні захворювання.

Також портал Знай.uа писав, що реформа охорони здоров'я дозволила медику самостійно вирішувати, приходити на виклик чи ні.