Смертоносна грибкова інфекція, яка стійка до основних протимікробних препаратів, поширюється по всьому світу, і вчені не знають, звідки вона взялася.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, резистентна форма грибка під назвою Candida auris заявляє про себе в усьому світі, пише Live Science.

Випадки інфікування вже зафіксували в Британії, Іспанії, Індії, Венесуелі та Сполучених Штатах.

Candida auris

Слід зазначити, що вчені предупрежали про лікарсько-стійкий C. auris ще в 2016 році. Грибок Candida auris вперше виявили у 2009 році у пацієнта з Японії, тим не менш ретроспективне дослідження старих медичних зразків показало, що супергрибок також зустрічався в 1996 році в Південній Кореї.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Більшість штамів C. auris стійкі принаймні до одного класу протигрибкових препаратів і більш третини штамів стійкі до двох класів. Але саме головне — підмножина штамів стійкі до всіх трьох доступним класів протигрибкових препаратів.

Найбільше вчені схвильовані тим фактом, що грибок продовжує передаватися від людини до людини в лікарнях і клініках.

У яких країнах зафіксували Candida auris

Інфекції C. auris представляють найбільшу небезпеку для людей зі слабкою імунною системою. Початкові симптоми включають жар, біль і втому. Але найголовніше, що грибки можуть вбити пацієнта, якщо поширюються на кров, мозок або серце.

Поки що неясно, що призвело до зростання популяції "супергрибков", але одна з теорій полягає в тому, що широке використання фунгіцидів на сільськогосподарських культурах спонукає C. auris розвивати опірність.

В даний час ЦКЗ працює над моніторингом генетики C. auris і намагається зрозуміти, як зупинити його поширення.

Candida auris

Нагадаємо, американські вчені успішно випробували новий метод лікування тропічної лихоманки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", китайські вчені зафіксували нову небезпечний різновид вірусу в печінки криланів.

Також "Знай.uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.