Український прапор має дуже давню і цікаву історію, а також несе в собі особливе значення. Пропонуємо дізнатися більше про національний символ нашої країни.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

10 фактів про український прапор

  • На Галичині синьо-жовтий прапор використовують з 1948 року, виставивши його на рівень національного значення.
  • В 1917 році відбулася українська революція, з'явилася УНР. В битвах за свою свободу українські воїни йшли у бій під синьо-жовтими прапорами. Так, у битві під Крутами над захисниками української свободи майорів саме такий прапор.
  • Вперше поєднання синього і жовтого з'явилося на гербі Львова: Данило Галицький подарував місту, заснованому в 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще
  • Перший президент України Михайло Грушевський затвердив жовто-синій прапор. В сучасній Конституції України національний прапор навпаки – синьо-жовтий.
  • Досі експерти сперечаються, який колір повинен розташовуватися вгорі, а який – внизу. Така плутанина виникла ще під час УНР: тоді застосовували обидва варіанти. Символіка кольорів набагато глибша, ніж просто уособлення неба і поля пшениці.
  • Золоте, жовте символізує Творця, Бога-Отця і взагалі, духовне начало. Синє ж – це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння з надією, що вони нею не будуть зловживати.

  • Після завоювання України більшовиками і освіти УРСР Володимир Ленін затвердив прапор республіки: червоне поле, а у верхньому куті – синьо-жовтий прапор. Але з ідеологічних міркувань вже в 1919 синьо-жовтий колір зник з прапора.
  • 22 липня 1976 року на Олімпійських іграх в Монреалі один канадський студент українського походження розгорнув синьо-жовтий прапор під час змагань з гандболу.
  • 26 квітня 1989 року, в річницю Чорнобильської трагедії, активіст Юрій Волощак розгорнув синьо-жовтий прапор на площі Ринок у Львові. Це був перший випадок використання національного прапора за весь радянський період.
  • 23 серпня 2018 року в Дніпрі підняли найбільший прапор України, який майорів над українською територією. Висота флагштока – 72 метри, а розмір прапора – 12 на 18 метрів. Прапор встановили на проспекті Яворницького біля Історичного музею.

Нагадаємо, Зеленський звернувся до українців з проханням перед Днем прапора.

Як повідомляв портал Знай.uа, Google привітав Украину з Днем Незалежності в оригінальний спосіб.

Також портал Знай.uа писав, як відсвяткують День Незалежності Київ, Харків та Одеса.