В цей день в народі шанують билинного богатиря Євпатия Коловрата, а в церкві - мученика Євпла Катанського. Інші назви свята: «Євпл», «Кози», «Василь», «Васильєв день». У народі говорили, що Василь «вівцям шерсть дає зимову». Вірили також, що в ніч на мученика Євпла на могилах ходять різні привиди: чути свист, виття, пісні і бігає білий кінь.

Згідно з історії в 13 столітті жив дуже відомий воєвода і богатир. Звали його Євпатий Коловрат, він убив монголо-татарську орду після розорення Рязані з 17 сотнями людей. Він дуже відважно бився, тому тіло Евпатия хан віддав уцілілим воїнам і відпустив їх з поваги.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

А священномученик Євпл був у Катані архідияконом. Він завжди носив з собою Євангеліє і проповідував, коли тільки міг. Під час однієї з таких проповідей його схопили та відправили на суд до правителя. Євпла катували, але він не відмовився від віри і далі проповідував, навіть під час страти.

Чого не можна робити 24 серпня

Обережніше сьогодні з голкою, якщо уколетесь – посваритеся, а якщо заплутається нитка – до неприємностей. На кладовищах і болотах у цей день можна почути дивний спів, іржання білого коня й свист. Вважається, що це кінь і товариші Євпатия його шукають. Не зачіпайте їх, також не можна сьогодні ховати мертвих, тому що в могилі можна побачити як ширяють душі воїнів. А ще не можна пити алкоголь, а то покійні родичі покарають.

Народні прикмети на 24 серпня

Приказки і прикмети

  • Якщо дим по землі 24 серпня пливе – задощить.
  • Теплу осінню погоду обіцяє погожий день.
  • За прикметами, безвітряний день на Василя обіцяє ще троє діб таку ж тиху погоду.
  • Через пару днів задощить, якщо вночі 24 серпня зірки мерехтять на сході.
  • Задощило під час світанку – негода буде ще три дні.
  • Туман лежить над річкою в ранкову годину – очікуються погожі дні.
  • Велика кількість горіхів і неврожай грибів – сніжна зима очікується.
  • Якщо закисла сироватка від сметани 24 серпня, за прикметами, треба чекати гроз.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.