Заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко розповіла про те, чи вистачить українцям стажу для отримання пенсії.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Так, тривалість страхового стажу визначає пенсійний вік громадян. Наприклад, якщо у людини до моменту досягнення 60 років не вистачить стажу, то він вийде на пенсію на три, а то й на п'ять років пізніше.

Також вона розповіла, які періоди включаються до страхового стажу.

"Оскільки перехід на страхові засади призначення пенсії стався в 2004 році, ми можемо умовно поділити стаж на два періоди: до 2004 року і після нього. Зі стажем, набутим до 2004 року, все досить просто: "страховий стаж" входять всі періоди, що зараховувалися до "трудовий стаж", - говорить Ірина.

Документи, які підтверджують стаж до 2004 року - трудова книжка, диплом, військовий квиток.

А от з 2004 року до страхового стажу включаються виключно місяці, коли людина сплатив внески на пенсійне страхування. Якщо такий внесок не був сплачений за якийсь з місяців, то цей місяць у страховий стаж не входить. До того ж, місяць роботи повністю зараховується в тому випадку, якщо внесок за нього був не менше мінімального (22%).

Також вона розповіла про особливих періодах: чи входить в стаж навчальний час у вузі.

"Період навчання на денному відділенні у середніх і вищих навчальних закладах включається до страхового стажу лише до 2004 року. А ось з 2004-го навчання в усіх закладах, у тому числі в аспірантурі та докторантурі, береться до уваги лише в тому разі, якщо за цей період учень або студент працював та були сплачені страхові внески", - розповіла Ковпашко.

Щодо декретної відпустки, за словами Ірини, до 2004 року всі вони включалися в стаж в повному обсязі, а ось з 2004 по 2013 рік – вже не включався в страховий стаж. Проте з 2013 року внесені зміни в закон, і внески за таких працівниць почали платити.

З приводу термінового проходження військової служби і військової служби за мобілізації, Ірина каже, що з 2004 року і по 2019 враховується страховий стаж, але для цього надаються відповідні довідки.

Також вона розповіла, що робити, якщо не вистачає стажу до певного віку.

"Стаж можна "докупити" — закон дозволяє укласти договір про добровільну участь. При цьому людина має заплатити за кожен місяць, коли він не був застрахований у період з 1 січня 2004 року, внесок — не менше двох мінімальних розмірів", - підказала заступник.

Ірина також розповіла про стаж в період, коли людина зареєстрована як підприємець.

"Тут має значення період, коли велася підприємницька діяльність, та система оподаткування в цей період. Для визначення права на пенсію в стаж включаються періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування — на певних умовах. З 1 січня 1998 року по 30 червня 2000-го до страхового стажу включається фактично весь період підприємництва. Цей факт підтверджується свідоцтвом про реєстрацію в якості суб'єкта підприємницької діяльності. З 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017-го той час, коли чоловік займався бізнесом, входить до стажу лише за умови сплати ним страхових внесків, незалежно від їх розмірів", - говорить Ковпашко.

Нагадаємо, що пенсіонери в Одесі отримають по 40 тисяч.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні скоро можуть підвищити мінімальну зарплату.

Також портал Знай.ua писав, кому пощастить вийти на відпочинок, не докуповуючи стажу.