У неділю, 25 серпня, віруючі християни відзначають день пам'яті мучеників Анікіти і Фотія.

Анікіта і Фотій були родом з Нікомидії. Анікіта був військовим сановником при імператорі Діоклітіані, який заохочував страти християн. За віру в Бога Анікіту катували, а потім кинули на поживу звірам. Проте випущений лев не посмів чіпати мученика і почав до нього ластиться. Раптово почався сильний замлетрус, який обвалив капище Геркулеса, погубивши багатьох язичників.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Анікіту намагалися колесувати і спалити вогнем, але колесо зупинилося, а вогонь згас. Хотіли кинути в казан з киплячим маслом, але масло охололо.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу.

Тоді вийшов племінник мученика — святий Фотій, вітав страждальця і, звернувшись до царя, зауваживши: "Ідолопоклонник, твої боги — ніщо!".

Мучеників посадили у темницю і стали умовляти відректися від віри, але вони відмовилися. Діоклітіан наказав розпалити величезну піч, і безліч християн, захоплених подвигами святих Фотія і Анікіти, самі ступили в неї зі словами: "Ми християни!". Анікіта і Фотій вийшли з вогню неушкодженими і, побачивши це, багато язичників увірували у Христа.

Нагадаємо, стало відомо, скільки євроблях розмитнили українці.

Як повідомляв портал Знай.uа, день Державного Прапора: як українські зірки привітали країну.

Також Знай.uа писав про те, українці масово повернуть субсидії у бюджет.