26 серпня за народним календарем відзначається свято Тихон Страсний (за старим календарем – 13 серпня). У народі цей день називали Тихон Пристрасний за те, що потрібно обходити будинок з іконою Божої Матері «Пристрасна». Так свято і поєднало у своїй назві імена святителя Тихона та іменування ікони.

При цьому православні віруючі згадують представлення і друге знайдення мощей єпископа Тихона Задонського.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Тихон Пристрасний 26 серпня: традиції і обряди свята

Чудові новини!

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

У народі Тихона вважали покровителем цього дня і спасителем від депресії, біснування, зневіри (що є одним зі смертних гріхів). Ще Тихону молилися про умиротворення душі.

Цей день наші предки зазвичай проводили в наведенні порядку і провітрюванні в погребі і сараї, перед тим, як туди буде покладено урожай. Перевіряли, чи не утворилася де цвіль або гниль. Не забували і про хату. Обходили будинок з іконою в руках. Також заговорювали сіно і зимові сховища від недоброго слова, від лихого ока і всякої нечисті.

Крім того, в народі ходили прикмети, пов'язані з урожаєм: «Якщо грибовно — так і хлібовно». Так, при великій кількості грибів у лісах можна сподіватися і на хороший урожай зерна в наступному році.