В суддівському середовищі активно обговорюють майбутнє звільнення голови Верховного Суду України Валентини Данішевської. Приводом для обговорення стала заява Володимира Зеленського про перегляд судової реформи та створення відповідної комісії,повідомляє портал "Акценти"
Комісія створена як консультативно-дорадчий орган при Президенті. Її основне завдання сприяння розвитку правової системи України на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав та свобод людини і громадянина, з урахуванням міжнародних зобов'язань України.
Валентина Данішевська
Пріоритетними напрямками роботи комісії визначено підготовка та подання президентові пропозицій щодо внесення змін до Конституції і законів, спрямованих на забезпечення реалізації конституційних норм і принципів.
Також в числі пріоритетів роботи комісії позначений аудит діяльності Верховного Суду, як дітища Петра Порошенка, попереднього президента України. Саме ВС в експертному середовищі вважають каменем спотикання у розвитку судової реформи в державі.
“У Верховному суді зараз всі знаходяться в напрузі. Чекають звільнень і перевірок. Все ж раніше ходили звітувати до Порошенка і Філатову (Олексій Філатов, куратор судової реформи в Адміністрації Президента за Петра Порошенка, - прим. ред), всіх набирали під особисту відповідальність, вони удвох особисто погоджували. А тепер президент змінився, і ми йому не потрібні”,- розповів один із суддів Великої Палати Верховного Суду, на правах анонімності.
суд
суд
За його словами, імовірність звільнення голови Верховного Суду Валентини Данішевської — 99%. Причина полягає в її низькій кваліфікації та лояльності особисто Порошенко.
“Данішевська 16 років до призначення у Верховний Суд не мала практики проведення судових засідань, роботи з документами та справами в практичній площині. Вона читала лекції, проводила тренінги і виступала на заходах. А це великий мінус для судді. Розумієте, щоб займатися судовою діяльністю, ви постійно повинні бути в цьому середовищі. Припустимо, у Раді прийняли новий Закон, його ж мало просто прочитати. Ви повинні вникнути в суть, ознайомитися з досвідом впровадження аналогічних законів в інших країнах, вивчити його вздовж і впоперек. Це титанічна праця, яким, на жаль, Данішевська не займалася”,- додає суддя.
Данішевська з 2001 до 2017 року дійсно не займалася прикладної судовою діяльністю. У 2001 році вона звільнилася з Арбітражного суду Запорізької області, де починала на посаді провідного спеціаліста і з часом стала суддею. Після звільнення в 2001 році вона стала директором благодійної організації "Центр комерційного права". Організація була створена за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Данішевська значиться там кінцевим бенефіціаром. При цьому вона мала право на заняття адвокатською діяльністю.
Данішевська пояснювала свій відхід з суддів у "Центр комерційного права" фінансовими інтересами. Вона розповідала, що її запросили брати участь у роботі над законопроектами та роз'яснень для суддів щодо застосування законодавства:
"Ця робота проводилася під егідою Вищого господарського суду за підтримки Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку. Це дало мені можливість познайомитися з багатьма експертами, в тому числі міжнародними. Тому коли було оголошено конкурс на посаду директора Центру комерційного права, мені порадили взяти в ньому участь",- розповідає Валентина Данішевська.
При цьому виникає питання, чому Петро Порошенко в свій час вибрав саме Валентину Данишевскую, як уособлення судової реформи, її символ і головну рушійну силу. Співрозмовники в суддівській і адвокатському середовищі в один голос стверджують, що причиною стала особиста лояльність Данішевської до Порошенко.
Політичний експерт Сергій Лямець у своєму блозі на “Українській правді” стверджує, що Данішевська – класичний ставленик американського лобі в українській політиці. З активної судової практики вона вийшла ще в 2001 році, після чого працювала в комерційних проектах, в тому числі під егідою USAID. Головним критерієм її призначення на посаду голови ВС було те, що вона не помічена ні в яких ганьблять її зв'язках. Цілком можливо, що перед нею ставилися зовсім інші завдання. Це не дивно, адже просто так головою Верховного суду країни з 40-мільйонним населенням не стають.
Данішевська створює ілюзію, ніби судова реформа вдалася, а суди повністю реформовано. Але це далеко не так. Численні дослідження доводять, що судова реформа провалилася. Основна причина провалу полягає в адміністративному механізмі. Тому що реформу проводили конкретно під Петра Порошенка і без нього на посаді президента вона працювати не буде.
Куратором судової системи є Олексій Філатов, від якого тяглися ниточки до органів, які керують судовою системою. Це Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС), Вища рада правосуддя (ВСП), Судова адміністрація та інші.
Усі судді Верховного Суду були на співбесіді у Порошенка і Філатова в Адміністрації Президента України. Всі клялися у відданості особисто Порошенко, а Данішевська виконувала функцію куратора Верховного Суду від Порошенка. Тобто, не керівника органу незалежної гілки влади, а саме куратора.
Заступник голови Офісу Президента України Руслан Рябошапка також низько оцінює результати судової реформи:
“Прийняття таких (які не ґрунтуються на вимогах Конституції і законів України - прим. ред.) рішень продовжує руйнувати довіру до судової системи, яка і так невисока. Вважаємо, що наявність ряду подібних судових рішень є очевидним свідченням провалу судової реформи, яка проходила під контролем Адміністрації колишнього Президента України”.

Руслан Рябошапка
Руслан Рябошапка

Наш співрозмовник з Великої Палати Верховного Суду України розповідає, що всі рішення суду Данішевська погоджувала з Порошенком, причому робила це у відкриту.
“Всі в суді знали, що жодне рішення не приймається без схвалення Петра Олексійовича. Валентина брала папки з паперами, їхала до нього, і поверталася з відповіддю. Часто нервувала при цьому, вона взагалі може вибухнути, якщо суддя або палата їй суперечать. Тому що, якщо ти перечишь їй, то ти перечишь Порошенко. Тому без особливої потреби з нею намагалися не розмовляти, щоб зберегти хоч якусь незалежність, об'єктивність”, — розповідає суддя. На питання про професійному рівні Данішевської він посміхається.
“Ходять чутки, що на “іспиті” у неї були всі відповіді на питання. Тобто, вона прийшла вже “підготовленої”. Розумієте, суддя такого рангу повинен володіти винятковим знанням букви Закону, розуміти міжнародну практику, бути буквоедом в хорошому сенсі слова. Це така посада, на яку категорично не можна призначати людей з вулиці, нехай формально вони відповідають умовам конкурсу за сукупним досвідом роботи, наукової діяльності і так далі”.
Нагадаємо, що постанова про обрання судді Валентини Данішевської головою Верховного Суду України підтримали 67 з 111 учасників пленуму ВСУ. Судді Володимир Кравчук та Аркадій Бущенко, які також претендували на цю посаду, отримали 21 і 12 голосів відповідно.
З Данішевською пов'язують і провал судової реформи. Так як голова ВС замість практичного реформування цієї гілки влади займалася рішенням доручень Петра Порошенка. Співрозмовники видання вказують на те, що ставлення до реформи в суддівському середовищі негативний через саме колишнього президента.
Реформа стала ілюзією і прикриттям його особистих інтересів, а Данішевська стала втіленням його жадібних інтересів. На даний момент в експертному середовищі обговорюють дві кандидатури на посаду голови Верховного Суду. Тому що Валентина Данішевська без п'яти хвилин звільнена, а на її заміну потрібна людина з великим досвідом практичної судової діяльності та кваліфікацією.