Люди є одним з головних джерел створення внутрішнього валового продукту. А виїзд людей є передвісником майбутнього економічного спаду.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Про це розповів директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін в інтерв'ю для Gazeta.ua.

Чудові новини!

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Голодна старість: чому не всі українці зможуть отримати пенсію Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"Вже відчуваємо дефіцит кадрів. Кілька інвесторів, які побудували в Україні заводи, не змогли знайти необхідну кількість працівників. У Маріуполі багато вакантних місць на промислових підприємствах", - пояснює Амелін.

Він зазначає, що дефіцит кадрів найбільше відчувають промислові та виробничі підприємства.

"Якщо економіка буде рости повільно - 2-3% в рік, то через 5 років нас чекає глибока економічна криза. В країні практично не залишиться працездатного населення. У тій же Польщі зарплати будуть два-три рази вище. Люди ще активніше будуть їхати працювати за кордон. Забирати з собою сім'ї. Тоді заробітчани більше не будуть перераховувати гроші додому ", - зазначає експерт.

Амелін стверджує, що потрібно стимулювати економічне зростання, залучати інвестиції і платити ринкові зарплати.

"протягом наступних 3-5 років Україна може збільшити середню зарплату в 2-3 рази. Треба платити працівникам приблизно стільки ж, як отримують у Польщі. Можливо на 20-25% менше, з урахуванням витрат на харчування та проживання в сусідній країні. Зможемо підняти зарплати до польського рівня, коли будемо обганяти темпи зростання економіки Польщі в 1,5-2 рази. Тоді багато трудові мігранти повернуться працювати додому", - каже Анатолій Амелін.

Нагадаємо, заробітчанин зізнався в ганебному занятті закордоном.

Як повідомляв Знай. ua, як швидко і легко отримати довідку для виїзду за кордон.

Також Знай. ua писав, що з України в Європу запустять прямий поїзд.