Кабінет міністрів України вдосконалив механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі, який введено в березні поточного року. Відповідну постанову № 807 прийнято на урядовому засіданні 14 серпня 2019 року, пише "Судово-юридична газета".

Зокрема, оновлене Положення про порядок призначення житлових субсидій визначає механізм використання коштів, передбачених Мінсоцполітики у державному бюджеті для виплати пільг та житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.

Прийнято рішення передати функцію виплати житлової субсидії одержувачам з центрального рівня на місцевий. Таким чином, одержувачі субсидії самостійно обиратимуть, куди їм будуть перераховуватися кошти державної допомоги. Такий же принцип виплати передбачається застосувати і до порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Якщо для опалення житлового приміщення (будинку) одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ, та/або електрична енергія, соціальні нормативи для опалення (теплопостачання) будинку при розрахунку житлової субсидії застосовуються тільки на одну комунальну послугу.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Інформацію про призначених житлових субсидій внесуть структурні підрозділи з питань соцзахисту населення в Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій.

Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш ніж на 30% соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

Житлову субсидію не призначать (в тому числі на наступний період), якщо:

- опалювальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. м для індивідуальних будинків(крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних родин, сімей, в яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають 3 і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлена опіка чи піклування);

- хто-небудь із складу домогосподарства або член сім'ї особи з його складу має у власності транспортний засіб, що підлягає реєстрації і з дати випуску якого пройшло менше 5 років (крім мопеда). Це не стосується транспортних засобів, безоплатно отриманих або придбаних на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення;

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

- у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку за станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і при цьому за інформацією ДПС, ПФУ у них взагалі відсутні доходи, які враховуються при призначенні житлової субсидії; або нарахований середньомісячний сукупний дохід менше, ніж розмір МЗП, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або-або вони за них не сплатили ЄСВ у розмірі не менше мінімального, сумарно протягом 3 місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

- хто-небудь із складу домогосподарства або член сім'ї із її складу протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії придбав або іншим законним способом отримав право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг) згідно із соціальної норми житла на суму, яка на дату оплати перевищує 50 тис. грн.;

- структурний підрозділ з питань соцзахисту населення отримало інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату подання такої інформації) заборгованості по оплаті ж-до послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 НМДГ на день звернення за призначенням житлової субсидії.

- громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди або не сплачує суми до повернення;

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

- у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість по виконавчих проваджень про стягнення аліментів понад 3 місяців (крім осіб, які алко - або наркозалежні, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

Житлову субсидію розрахують на всіх членів домогосподарства.

Її за рішенням комісії можуть призначити у випадках, не передбачених відповідним Положенням, і тоді її будуть фінансувати за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Субсидію призначать одному з членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). За рішенням комісії вона може призначатися одному з членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають на підставі договору найму (оренди) житла. За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному з членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають без укладеного договору оренди житла, якщо вони внутрішньо переміщені особи.

Субсидію не призначать одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи або за місцем його фактичного проживання.

Під час призначення субсидії врахують такі доходи: зарплата після сплати ПДФО; пенсія; стипендія; соцвиплати, які призначаються структурним підрозділом з питань соціального захисту населення; допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування; грошові перекази, отримані з-за кордону; інші доходи.

Відповідні зміни вводяться з 1 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, що Зеленський влаштує пекло депутатів-корупціонерів.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський відверто розповів про кортежі та перекриття доріг.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський розв'яже руки полякам.