Питання страхової медицини в Україні відкривають кожен раз, при введенні нових правил в роботу МОЗ. В даний момент, у нас діє добровільне медичне страхування. Деякі фірми купують своїм співробітникам поліси або віднімають з їх зарплат щомісячно плату за страхування здоров'я.

Купівля ж страхових полісів, які покривають не тільки витрати на деяких лікарів, але і життя - це рідкість в Україні. Крім високої вартості таких програм, існує недовіра до страхових фірм і непопулярність такого виду вкладень. Сьогодні ми розберемося, як в Україні йдуть справи з добровільним страхуванням, вартістю та перспективами обов'язкового страхування.

Страхуванння

Добровільна медична страховка

Страховий поліс захищає страховика від ризиків у вигляді грошових виплат або надання послуг. Медична страховка передбачає оплату послуг швидкої медичної допомоги, планового і стаціонарного лікування. В Україні немає обов'язкового страхування і діють добровільні страхові програми (ДМС).

Серед українців, налічують лише 6% самостійно купили поліс. Трохи більше наших співвітчизників є корпоративними клієнтами. Інші ходять до державних лікарям або платять за послуги та медикаменти ситуативно.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Добровільне медичне страхування для приватних клієнтів - справа недешева і для страхових компаній - не вигідне. Що стосується страхування життя - це ще більш рідкісна тема серед українців.

Особливістю добровільної медичної страховки є те, що програма розробляється індивідуально. На відміну від корпоративного страхування, ви можете самостійно вибрати ті послуги, які вам можуть знадобитися. Це досить зручно, тому як в залежності від вашого віку та хронічних захворювань можна вибрати тих лікарів, яких більш логічно вносити в список.

Вартість страхування залежить від багатьох факторів: віку, перенесених або наявних захворювань, особливостей організму та списку лікарів, яких ви можете відвідувати безкоштовно. Також внески завжди залежать від того, наскільки дорогу програму купує страховик.

Українці найчастіше звертаються до страхових компаній з приводу туристичного страхування та страхування від нещасних випадків. Такі поліси можна купити онлайн, вибравши країну і кількість днів поїздки.

Страхування

Особливості добровільної мед страховки

Головною особливістю є ціна - українець викладе від 20 тис грн в рік за поліс. Вартість буде залежати від багатьох факторів, які визначає страховий агент. Важливо знати, що якщо вам більше 65 років, то вкрай мало страхових компаній возьмуться працювати з вами. Деякі страхові агенти пропонують пройти тест із питаннями про здоров'я, який визначає ризики і виводить загальну вартість страхування за рік. Інші ж страхові агенти проводять повноцінну перевірку здоров'я для бажає застрахуватися.

Страхувати можуть не тільки здоров'я, але й життя. У цьому випадку, родичі отримують компенсацію після смерті страховика. Для тих, хто турбується про раптову кончину також може застрахуватися від нещасного випадку. Такі види страхування популярні на Заході, але вже стають статтею витрат і українців.

Добровільну страховку може оплачувати, як фізична особа, так і роботодавець. Корпоративні страхові поліси досить популярні в Європі: корпорації звикли давати мінімальну страховку своїм працівникам та їх сім'ям.

Страхування

Українське обов'язкове страхування

Новину про обов'язкове страхування стала причиною дебатів перед президентськими виборами в 2019 році. Суть законопроекту в тому, що роботодавець буде оплачувати обов'язковий страховий внесок за кожного працівника. У державних поліклініках і лікарнях будуть надаватися певні послуги, а також обіцяють офіційний прайс, який буде однаковий для всіх медичних установ в країні.

Вартість карти страхування обіцяють в районі 400 грн. Непрацюючі громадяни будуть застраховані, але за них зобов'яжуть платити державні служби.

В 2020 році обіцяють оплачувати не тільки швидку оперативну допомогу, але і частково покривати витрати на ліки.

Питання страхування відразу викликав обговорення: чи варто вводити такий тип надання послуг, коли ще не все так ідеально в медичних закладах? Тут вже виникає питання оплати страхування, контролю та надання комп'ютерів та інтернету в кожну лікарню і поліклініку України. Навіть при вже активно працюючому сервісі запису на прийом, не всі заклади готові до нововведень.

Страхуваниеня

Медстраховка за кордон

найпопулярнішим видом страхування залишається туристичне. Воно покриває не лише нещасні випадки та оперативну медичну допомогу, але і на деяких сервісах дозволяє застрахувати багаж, машину, велосипед і тд. Крім відомих страхових фірм, такі послуги стали надавати банки, наприклад Приватбанк, який страхує туристів, житла, автомобілі та підприємства.

Медична страховка для закордонної поїздки - обов'язкова для всіх. Перетинаючи кордон, вас можуть запитати про наявність страхового поліса. Туристичне страхування також може включати екстремальні види спорту.

Завдяки великій базі приватних клінік, страховий випадок частково або повністю може бути сплачений страховою компанією. Важливо мати при собі номер телефону гарячої лінії та номер поліса. Страхова відправить вас в найближчу клініку, яка забезпечує першу допомогу та догляд.

Медична страховка також обов'язкова при отриманні візи. Незалежно від країни, ваша віза повинна покривати всі дні за кордоном України. А такі країни, як США і Великобританія ще й вимагають підвищену страхову суму.

Страхування

Різниця між обов'язковою і добровільною страховкою

найочевидніша різниця в тому, що за добровільну страховку українець платить сам, а обов'язкова буде входити в список витрат роботодавця.

В обов'язкову страховку буде входити обмежений перелік послуг, а решта будуть оплачені з кишені хворого. Добровільна страховка покриває більшість проблем зі здоров'ям, іноді, навіть, включає стоматологію.

Лікування по добровільному страхуванню відбувається в приватній клініці, обов'язкове страхування покриває послуги державних медустанов.

Страхова сума для обов'язкової страховки однакова для всіх. Добровільна страховка залежить від можливостей платника.

Обов'язкова страховка буде покривати всіх громадян України, незалежно від віку. Добровільна страховка може бути обмежена за віком.

Страхування

Деякі питання МОЗ

В даний момент, пенсіонери можуть без обмежень відвідувати потрібних лікарів, користуючись правом безкоштовної медицини. При цьому, за медикаменти треба платити зі своєї кишені. Перехід на страхову медицину може обмежити походи по лікарям, створивши черги і зайві витрати для людей старшого віку.

Тепер, любителі просиджувати годинами у лікарів по кожній дрібниці стануть замислюватися про потреби походу в медустанову.

Але ті, хто звик до безкоштовних оглядів, може попрощатися з ними, якщо збирається отримувати ліки безкоштовно.

Ще одне питання стосується обліку прийомів та отримання ліків. Це може бути можливо тільки при повній комп'ютеризації усіх поліклінік і лікарень. В даний момент не всі медпрацівники отримали техніку і пройшли навчання для коректної роботи з базою пацієнтів.

Третє питання стосується безпосередньо загальної бази пацієнтів. Ця система повинна працювати, як один організм для надання медичних послуг. Поки що у нас поширені паперові картки пацієнтів і немає загальної бази, яка б дозволила працювати лікарям з більшою результативністю.