Безкоштовна приватизація землі в Україні - питання досить делікатне. Здавалося б, процес повинен бути безкоштовним. Однак у нас у країні іноді виходить купити що-небудь дешевше, ніж отримати безкоштовно. Що ж нам трактує вз цього приводу український земельний кодекс? Скільки коштує оформлення дачної ділянки або землі під приватним будинком? Спробуємо у всьому розібратися.

Приватизація землі: як оформити та яка вартість?

Дійсно, виходить якось дивно: безкоштовна приватизація землі, про яку нам трактує земельний кодекс України, передбачає, що оформлення ділянки повинно проводитися без використання власних коштів. Тільки насправді українцям для того, щоб приватизувати ділянку під приватний будинок або дачний наділ, доводиться викладати пристойну суму грошей.

Теоретично обіцянка «безкоштовно» приватизувати землю передбачає не платити за це гроші. Однак фактично виходить, що в Україні люди мають право на безкоштовне виділення землі, тільки оформлення проектної документації земельних ділянок лягає на їхні плечі та відбивається на їхніх гаманцях.

Вартість оформлення документів різна. Ціна приватизації земельної ділянки варіюється від 3-х до 15-ти тис. грн. Вона залежить від особливостей земельної ділянки, її конфігурації та місцезнаходження території.

Переважно люди самі не займаються питаннями приватизації. Вони платять землевпорядним організаціям за виконуваний спектр робіт із геодезії. Ціна включає камеральні роботи. На остаточну вартість впливає також спектр необхідних документів із додаткового земельного договору при взаємодії із органами державної влади.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Терміни офіційного оформлення процедури приватизації землі для дачної ділянки або приватного будинку - трохи менше 1 року, в середньому - від 3-х до 9-ти місяців. Іноді трапляється, що часу на приватизацію необхідно більше. Земля та її розташування безпосередньо пов'язані із термінами оформлення. І часом на документацію ділянки у Київській області або іншому регіоні країни необхідно до 3-х років. Але такі окремі випадки зустрічаються не так уже й часто.

Приватизація землі

Щоб оформити приватизацію (Україна), найкраще звернутися в організацію, що займається землеустроєм. Сформувавши необхідну документацію (копії паспорта, ІПН, довідку про наявність землі з органів місцевого самоврядування, схему місцезнаходження, якщо ділянка з будовами - документ, що підтверджує право власності, якщо це дача або дачний кооператив - довідку про членство), фахівці проаналізують документи, проведуть виміри і геозйомку, зроблять техдокументацію, виготовлять проект землеустрою, після чого сформують документацію із приватизації.

Якщо у вас узагалі немає документального права користування ділянкою, тобто відсутні документи, ви можете на підставі свідчень сусідів заявити про те, що певний термін сумлінно користувалися землею.

Як приватизувати землю: що таке кадастровий номер?

Земля та її кадастровий номер - це персональний код, не повторюється. Він прикріплюється за земельним наділом. І незалежно від того, де знаходиться земля: Дніпро, Київ, Запоріжжя, Кропивницький, Суми чи це невеличкий населений пункт на території України, код кадастрового номера зберігається протягом усього часу існування ділянки.

Підтвердити факт реєстрації земельного наділу можна у ДЗК (державний земельний кадастр). Дана організація включає інформацію про ділянку, його розміри та межі, про власника і цільове призначення наділу.

Якщо ви хочете отримати кадастровий номер земельної ділянки, зверніться із цією метою у офіс землевпорядної організації та укладіть відповідний договір. Після проведення геодезйомки земельного наділу на певній території, будуть визначені точні координати, розроблено кадастровий план та сформовано технічну документацію для присвоєння коду.

У договорі повинен бути зазначений термін, згідно із яким після оплати замовником послуги, він зможе отримати на руки готову техдокументацію. Після узгодження можна подавати документ на реєстрацію до відділу Держгеокадастра.

Виписку із Держземельного кадастру із зазначенням кадастрового номера замовник отримує через 14 днів після реєстрації. У 2019 на українському ринку землевпорядних послуг отримання кадастрового номера коштує від 2 тис. 500 грн. та вище.

Приватизація землі

Для так званої «безкоштовної» приватизації ділянки існують певні обмеження:

  • У разі ведення особистого с\г площа земельного наділу може бути не більшою, ніж 2 гектари.
  • Індивідуальне\колективне садівництво - не більше 0,1200 гектар.
  • Приватне дачне будівництво - не більше 0,1000 гектар.
  • Будівництво та обслуговування приватного будинку, господарських будівель і споруд на присадибній ділянці у містах - не більше 0,1000 гектар, у селах - до 0,2500 гектар, у селищах міського типу їх площа повинна бути меншою 0,1500 гектар.
  • Під будівництво власного гаража на земельному наділі надається не більше 0,0100 гектар землі.

Однак у народі традиційної мірою виміру землі є все-таки сотка, а не гектар, яка дорівнює 100 м² землі. Простіше кажучи: це наділ, у якому 10 метрів у ширину та 10 у довжину.

Але, як правило, більшість територій зовсім не квадратні. І можуть бути, наприклад, 28 метрів у довжину та 8 метрів у ширину. Тобто прямокутної або навіть трапецієподібної форми.

Знаючи, що 1 сотка = 100 м², у разі необхідності ви завжди зможете перевірити ще раз і самостійно обчислити площу ділянки. Однак вимірювання геодезистів усе ж таки будуть більш точними.

Приватизація землі

Якщо для визначення площі брати не сотку, а більшу одиницю вимірювання, ар, то у такому випадку площа у 10 соток складатиме 1 тис. м². Наявність у земельного наділу кадастрового номера - це гарантія для власника землі факту існування ділянки. І підтвердження неможливості посягання на неї іншими особами.

Як отримати землю в Україні 2019?

Отримати земельний наділ в Україні в 2019 році можуть як фізичні особи - підприємці, так і пересічні українці, і юридичні особи. Купити землю у нас у країні не можна. А ось приватизація наділів спостерігається уже давно. І будь-який громадянин країни для особистого користування, садівництва, фермерства чи будівництва на ділянці споруд має право на приватизацію.

Із 2014 року в Україні пріоритет у отриманні сільськогосподарських угідь отримали «атошники» - учасники бойових дій АТО. Як правило, їх звернення та заяви будуть розглянуті й задоволені першочергово. Згідно норм, що лімітуються, із цією метою вони можуть отримати до 2 гектар землі або меншу ділянку.

Ті українці, які не бажають займатися клопіткими питаннями щодо приватизації землі, можуть доручити це фірмі-посереднику, фахівці якої допоможуть вам і спростять процедуру. Звичайно, їх послуги платні, про що ми вище вам вже уже розповідали, через що ваші витрати збільшаться.

Приватизація землі

До речі, для тих громадян України, у яких приватний будинок знаходиться на неприватизованій землі із зареєстрованим правом власності, існує «спрощена» система приватизації. Ось що вона собою являє:

1. Укласти договір щодо розробки техдокументації зі встановленням меж земельного наділу (договір укладається із Інститутом земельно-правових відносин «УкрЗемКонсалт»).

2. Зустріти на ділянці інженера-геодезиста, який приїде до вас зі спецобладнанням. І проведе кадастрову зйомку, встановивши кордони розділу земельного наділу.

3. Дочекатися розробки техдокументації фахівця щодо землі.

4. Здійснити держреєстрацію ділянки.

5. Отримати дозвіл про передачу земельного наділу у вашу власність.

6. Зареєструвати право власності на нього.

Якщо ділянка знаходиться у власності співвласників, тоді приватизація здійснюється у частковому співвідношенні. Як ми вже відзначали вище, сьогодні в Україні існує ряд спецкомпаній, які вирішують питання, пов'язані із землеустроєм. І набагато простіше звернутися до їхніх послуг, ніж вирішувати усі питання самому.

Оперативність їх роботи та оформлення ділянки залежить від місця розташування, наявності\відсутності будівель і топографічних об'єктів. Особливо ускладнює роботу наявність останнього фактора.

До топографічних об'єктів відносяться парки, річки, болота, озера, моря і т.д. У нас у країні при оформленні приватизації, на жаль, доводиться стикатися із бюрократією. Звичайно ж, заявник і сам може подавати документи на приватизацію. У такому випадку йому доведеться платити за розробку проекту.

Приватизація землі

Із огляду на те, що процедура приватизації для звичайного громадянина досить втомлююча, люди із цією метою звертаються до допомоги третіх осіб - компаній, що займаються землеустроєм.

Таким чином заявники уникають обов'язкових неприємних відвідувань держструктур і бюрократії. У підсумку фахівці із землеустрою вирішують питання набагато швидше.

Приватизація квартири - окреме питання, про яке ми розкажемо вам у нашій наступній статті. Ви дізнаєтеся про те, які можуть зустрітися «підводні камені» на вашому шляху. І чи всі квартири можна перевести із держвласності у приватну.