Сам термін вже передає основний зміст, то, що було побудовано самостійно, самовільно, і не було отримано на те офіційний дозвіл. З цього випливає, самобуд - це об'єкт, який був зведений самовільно без підстави і підтверджують на те документів. У разі відсутності необхідного пакету документів все зведені об'єкти стають нелегальної будівництвом, яку ніхто не має права ввести в експлуатацію, а саме: продати, подарувати або передати в спадщину.

Приватні житлові будинки, гаражі, різні об'єкти господарського призначення, всі ці об'єкти на території України є незаконним самобудом. Так само до них відносяться всі будівлі промислового і цивільного будівництва, які були зведені всупереч існуючим будівельним нормам і не мають на це дозвільних документів.

Самобудів дуже багато, він досить поширений в тих країнах, які не мають конкретної процедури узгодження будівництва і спеціально відведених під будівництво ділянок. Україна ділянок подібного плану має набагато більше ніж європейські країни. Саме тому дане питання завжди актуальне, деякі питання почали вирішуватися в квітні 2018 року, ними стали правки, внесені в законодавство про самовільне будівництво і як узаконити

Самовільне будівництво

Самовільне будівництво вважається таким якщо його можна віднести до якогось - то з таких випадків:

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще
  • Якщо будівля була побудована на земельній ділянці, а його цільове призначення зовсім не передбачає можливості будівництва будівлі;
  • У випадку, якщо будівництво виконувалося без декларації про початок будівельних робіт або без відповідного дозволу на виконання будівельних робіт;
  • Коли будівництво було виконано з дуже істотними порушеннями будівельних норм і правил;
  • Будь-яка реконструкція, перепланування, зміна фасаду - все це також кваліфікується як самостійне будівництво.

Правила узаконення самовільної забудови

Варто розповісти докладніше про причини, які є необхідністю для того, щоб узаконити нерухомість є самовільно побудованих об'єктом. Під узаконенням є введу юридичний процес, в результаті якого здійснюється державна реєстрація права власності на будівлю за особою - власником. Причинами є:

  • Відповідальність за порушення законодавства - законодавством передбачається кілька видів юридичної відповідальності за самовільне будівництво, а саме: попередження, штраф, примусове знесення будівлі;
  • Неможливість реалізації прав власника - в разі якщо людина самовільно побудував будинок і не придбав при цьому право власності на нього. Це означає, людина не має можливості передати права на самовільну споруду іншим особам, або продати, подарувати, обміняти, або навіть здати в оренду;
  • Немає можливості законно підключити будинок до інженерних мереж - через те, що підставою для укладення відповідних договорів на поставку енергоносіїв є зареєстрована декларація про готовність об'єкта до експлуатації.

Правила узаконення самовільної забудови

З цього ясно, що держава не знаходиться на боці тих, хто зважився на незаконне будівництво дому, а навпаки залучають їх до відповідальності і обмежують їх в отриманні права власності на об'єкти такого плану. Але саме собою і в даному питанні є винятки.

Все частіше незаконні забудовники перш ніж оформити будова, намагаються зібрати необхідні документи і стати повноправними власниками своєї споруди, для цього їм необхідно дотримуватися порядку узаконення, а саме:

  • Необхідність узаконення будинків, які були побудовані в період до 5 серпня 1992 року;
  • Обов'язковість узаконення будинків, які були побудовані в період з 05.08.1992 року до 09.04.2015 року.

Всі вище названі можливості відносяться до індивідуальних житлових, садових, дачних будинках, площа яких до 300 метрів квадратних.

Зразок заповнення введення в експлуатацію самобуду, прикріплений нижче.

Зразок заповнення введення в експлуатацію самобуду

Особливості узаконення самовільної забудови в Україні в 2019 році

Само по собі самовільне будівництво споруд житлового чи господарського призначення досить тривалий час не мала жодної перспективи на легалізацію в Україні. Для того, щоб зібрати всі необхідні документи на власність і узаконити самобуд, необхідно було провести дуже непросту бюрократичну операцію, часто вона була просто неможливою. Уже в квітні 2018 року набула чинності більш спрощена процедура, що дозволяє узаконити об'єкти самовільного будівництва.

Пропонуємо дізнатися докладніше про Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно цього закону об'єкти несанкціонованого будівництва дозволено буде узаконити і привести у відповідність з нормами законодавства.

У тому випадку, якщо самобуд було вирішено узаконити, спираючись на поправки до закону, то для цього необхідно зробити такі дії:

  • Замовити технічну експертизу об'єкту (ціна може досягати 10000 гривень);
  • Наступний крок - подача заяви до територіального органу ДАБК;
  • Складання та подання в ДАБК декларації щодо готовності об'єкта до експлуатації;
  • Надання копій документів про право власності на земельну ділянку, на якому зведено об'єкт;
  • Останнім кроком є ​​надання в ДАБК копію технічного паспорта об'єкта.

Після того як пакет документів буде зібраний в повному обсязі, то протягом десяти днів після їх подачі легалізація об'єкта буде проведена, і заявник отримає дозвіл на право узаконити свій самобуд. Наступним кроком має бути присвоєння поштової адреси об'єкту і подальша реєстрація майнового права на об'єкт. Поштова адреса привласнюють в органах місцевого самоврядування, а право володіння майновими правами призначає державний реєстратор.

Їли вами був самовільно збудований будинок на землі, власником якої є зовсім інша людина, то ви порушили його права як власника, і він має повне право вимагати, щоб ви знести свій будинок, він може навіть скаржитися в правоохоронні органи, в ДАБК, в земельну інспекцію, прокуратуру чи навіть звернеться до суду. Таке своє рішення, щоб побудувати який-небудь об'єкт, будь то дачний будиночок або гараж, ви маєте право тільки на своїй ділянці землі.

Будівельна амністія змогла започаткувати поступового переходу від приватного будівництва на цивілізовані форми і методи. Найчастіше громадяни нашої країни подають звернення до Державної архітектурно-будівельної інспекції за докладними поясненнями з цього питання. На сьогоднішній день відомство інформує, про те, як організувати процес узаконення, а по суті підзаконні правові акти поки проходять остаточну стадію доопрацювання. Стало відомо, що вже з вересня всі, хто вирішив узаконити свою будову, можуть вдатися до будівельної амністії зможуть скористатися всі.

Для того, щоб бути в курсі питання щодо будівельної амністії, варто періодично відвідувати офіційний сайт даного відомства.

Як узаконити прибудову до приватного будинку

Не секрет, що якщо вашими документами з узаконення прибудови в будинку або квартирі, буде займатися представник з професійної компанії, то дане питання вирішиться набагато швидше. Так як дана процедура має певний багаж знань, так співробітник БТІ зможе вирішити всі питання набагато швидше і напевно все зробить без помилок, дотримуючись всіх прищепив в заповненні документів. І не варто зволікати з цим питанням, так як, в разі не своєчасного узаконення, приміщення буде вважатися як нова будова.

Правила узаконення прибудови, яка була раніше зведена.

Бувають випадки, коли всі будівельні роботи вже закінчені, а приміщення вже в експлуатації, в такому випадку можна провести окрему процедуру, а саме узгодити перепланування будинку. Для цього необхідно буде виконати ряд дій:

  • Проведення огляду споруди та перевірки його відповідності технічним паспортом;
  • Повторна проекту, цей крок дуже важливий, тому що по ньому буде проводитися здійснення житла;
  • Ретельна перевірка стану комунікацій, чи є у них можливість додатково обслуговувати ще одне приміщення;
  • Реєстрація в ДАБК, тільки після цього кроку дана споруда буде придатна до використання;
  • Отримання реєстрації права власності на об'єкт.

Прибудова до приватного будинку

З метою узаконення самовільної прибудови, необхідно буде зібрати пакет документів і подати його до відповідного контролюючого органу для розгляду. У пакет документів входять: документи посвідчення особи власника, документ на право власності та технічна документація на об'єкт.

Варто не забувати, що дещо - які будинки можуть мати деяку історичну цінність, а це значить, що в них заборонено вносити навіть найменші зміни, так як це незаконно. Для того, щоб не витрачати свій час, варто просто звернеться в БТІ, і співробітники зробити все необхідне, і це напевно буде швидше чим би ви самі займалася цим питанням.

Узаконити свою будову самостійно зможе людина, тільки в тому випадку, якщо його земельну ділянку має відповідне цільове призначення. Варто пам'ятати, що будівництво дозволено лише на тій землі, на яку власник має право власності. Для узаконення необхідно буде підготувати документи в ДАБК, необхідні будуть: договір оренди на земельну ділянку, на якій знаходиться будівля, при іншому розкладі документи в роботу прийняті не будуть.