Свято Воздвиження народне, але в його основі лежить важливе християнське свято, яке називається Воздвиження Хреста Господнього. Народним воно стало, тому що обросло традиціями, ворожіннями, повір'ями і прикметами і частково навіть злилося з язичницькими віруваннями. Також його називають «Вирій», «Треті осенини», «Ставров день».

Для православних це був час, щоб спорудити капличку, поставити придорожні хрести, після того, як обійдуть з ними все село і поля. Вони повинні висловлювати подяку за захист від зла. Є повір'я, що сьогодні борються темні і світлі сили. Спочатку перемагає нечисть, але потім вона бачить Хрест і відступає, а світ очищається і світлішає.

Народні прикмети на 27 вересня

Будинок слід захистити від нечистої сили: накреслити вугіллям або крейдою хрест над вхідними дверима. Можна навіть вирізати його з верби. Щоб захистити худобу, слід покласти в сараї дубові хрести. Хрестики з горобини вішають на ліжечком новонародженого. Дуб, горобину і вербу вибрали, тому що вони захищають від нечисті і пристріту.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Так як день вважається пісним, то це був час для капусти. З неї можна приготувати безліч смачних і пісних страв, а також засолити на зиму. Дівчата зазвичай ворожили, після зборів, на яких нарізали багато капусти, а хлопці придивлялися до дівчат і пригощали їх медом і пивом.

Якщо ви побачите сьогодні птахів, які відлітають на зиму на південь, то вас буде чекати велика удача. Вдома обов'язково наводять порядок, вимітають сміття, а разом з ним і негатив. Потім будинок три рази перехрещують дерев'яним хрестом, а на поріг кладуть гілочки горобини.

Люди, які народилися в цей день, перебувають під опікою Бога і Ангела Хоронителя. Новонароджених відразу треба класти на пелюшку, під якою на рівні голови, ніг і серця лежать навхрест складені гілочки горобини. Потім їх не викидають, а кладуть під матрац на 40 днів після народження дитини. Потім спалюють.

Ну і звичайно ж, сьогодні слід піти в храм на службу, не грішити, бути доброзичливим до людей, допомагати їм і проявляти милосердя.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.