Журналістам дали відвідати диспетчерську четвертого енергоблоку на Чорнобильській АЕС. Кадри з самого епіцентру страшної трагедії опублікували українські ЗМІ.

Відомо, що в цій частині електростанції досі зберігається радіація, яка в 40 тисяч разів перевищує норму. Навіть у спеціальних захисних костюмах біля пульта керування журналістам заборонили перебувати більше п'яти хвилин.

"За один тільки місяць більше туристів, ніж за весь 2015 рік. Чорнобиль переживає справжній туристичний бум. Тільки з початку року тут побувало майже 85 тисяч туристів. Тому для них вже готують нові, ще більш екстремальні маршрути", - наголошується в матеріалі.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Саме тому відкрили доступ до пульта управління четвертим енергоблоком, де все і починалося.

"Для багатьох воно стало відомо лише після серіалу Чорнобиль, а для мене воно дуже складне", - розповів заступник технічного директора ЧАЕС з безпеки Олександр Новіков.

В ту фатальну ніч за пультом знаходився його друг Леонід Топтунов, який допомагав локалізувати аварію і подавав воду в реактор. Він помер менш ніж через три тижні після аварії.

Журналістам дозволили зняти четвертий енергоблок до того, як його накриє новий саркофаг. За планом арку повинні насунути на саркофаг четвертого енергоблоку ЧАЕС до 29 листопада цього року.

Нагадаємо, що іноземців цікавить найбільше в зоні відчуження.

Як повідомляв Знай. ua, українці відкрили портал в Чорнобиль на самому відомому арт-подію світу Burning Man.

Також Знай. ua писав, що серіал "Чорнобиль" від НВО торжествує на премії Еммі.