20 грудня 2018 року в нашій країні вже в десятий раз був оголошений мораторій на землю: Рада вирішила залишити в силі формальну заборону на продаж земель сільгосппризначення. Позитивно тих, хто проголосував було 231 депутата, статей з даного питання дуже багато знаходиться на розгляді.

Спочатку в парламенті було внесено шістнадцять щодо мораторію на продаж землі. У них депутатами було запропоновано відкласти це питання до 2024 або 2030 року, ввести "вічний" мораторій або дозволити створення ринку землі тільки після Всеукраїнського референдуму.

Хочеться нагадати, що в 2018 на той час діючий президент України Петро Порошенко знову висловився про необхідність вирішення земельного питання, тому що скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення є одним з вимог ключового кредитора України - Міжнародного валютного фонду, і також про це прописано в коаліційній угоді. Але все ж ніяких термінів з цього приводу названо не було.

Яка вартість оренди 1 га землі в Україні

Існує думка, що земля буде продана за лічені копійки, але на самому діли, це тільки зараз земля своїм законним власникам приносить незначний прибуток. Як стверджують аналітики, які провели детальний підрахунок проекту «Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні», на сьогоднішній день нинішні власники земель отримують з неї як мінімум в 12 разів менше, ніж реально могли б, якби ринок був чинним.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Зараз приблизно 60% сільськогосподарської землі, яка в користуванні, обробляється орендарями, чиї орендодавці є власниками паїв.

Можна навести приклад, зараз вартість оренди одного гектара становить 37 доларів, а в ідеалі повинна бути 455 доларів. Така різниця в ціні через те, що мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, роздроблена власність землі, поганий доступ до капіталу. Звичайно ж важливим моментом є те, що власники паїв не мають досвіду і навичок переговорів щодо ціни оренди, так само захист прав користувачів землі у нас не на найвищому рівні. Саме тому ідея з відкриттям ринку - це позитивний момент не тільки для тих, хто бажає продати землю, на порядок дорожче ніж нинішня її ціна, завдяки цьому так само з'явиться можливість помітного збільшення доходів орендодавцям землі.

Оренда землі

Позитивні і негативні моменти земельної реформи

Дане питання про мораторій зокрема на українському ринку актуальне вже довгі роки. Пропонуємо вивчити докладніше, про що йде мова.

Негативним моментом в даному питанні є те, що після того як буде знято мораторій частина сільгоспземель стане власністю забудовників. Але це вирішити досить просто, пройшовши в обхід мораторію, після зміни цільового призначення земель.

Є ще одна ідея з цього приводу, наприклад, можна заморозити питання на кілька років з тієї причини, причина цього проста - недостатньо висока ціна на землю. Але експерти роблять акцент на тому, що є можливість закріплення мінімальної ціни продажу законодавчо, так як показує світовий досвід - ціна на землю починає рости відразу після того, як починає працювати земельний ринок. Саме тому і потрібен цей закон "Про обіг земель", щоб конкретно знати, чим живе ринок і які там діють правила.

Україна має діючий закон, який повинен конкретно визначати, хто має право купувати землю, якими будуть обмеження на максимальний розмір земельного банку, хто в першу чергу має право на покупку - нинішні орендарі або місцева влада, заходи такого плану будуть впроваджені для зменшення інтересу до спекуляцій землею і так далі.

Земельна реформа

Можливості ринку землі в 2019 році

Багато експертів стверджують, що ринок землі має можливість помітно поліпшити життя українців. Найбільш діючими моментами від скасування заборони на продаж сільгоспземлі є:

  • Ті суми, які вдасться отримати після продажу поївши, зможуть підвищити рівень сіл, завдяки цьому власники зможуть отримати кошти, які після можна покласти в банк під відсотки;
  • Завдяки впровадженню передових зможе зрости врожайність і рівень кваліфікації аграріїв;
  • Після виплати податків так само помітно покращиться інвестклімат і доходи бюджету;
  • У зв'язку з цим з'являться нові місця для роботи, і це дозволить скоротити потік молоді бажаючих виїхати з села.

Як зараз часто стали прогнозувати, продаж паїв - це особисто рішення власника, але в цей же час було запропоновано ввести штраф за те, що землевласники не обробляють землю. Як альтернатива самостійного господарювання була запропонована - оренда або продаж землі.

Так само в даному питанні в плюсі ​​залишається і банківська система, так як в обороті з'являться абсолютно нові активи, вартість яких десятки мільярдів доларів, під ці кошти учасникам ринків буде дозволено брати кредити.

Негативний момент в цьому питанні, це те, що орендарі, які на сьогоднішній день сплачують порівняно невисоку орендну плату і мають сильну позицію при переговорах з власниками землі.

Ще невигідним відкриття ринку стане для агрохолдингу, так як є ймовірність, що їм не буде дозволено володіти такою ж кількістю землі, як вони зараз орендують. Звичайно ж можливість орендувати землю залишиться, як і раніше, хоч варто знати, що вартість оренди дуже помітно зросте.

Можливості ринку землі

Введені обмеження мораторієм

Законодавство на даний рахунок затвердив, що під мораторій підпали такі категорії земель:

  • сільськогосподарські угіддя, які є державною і комунальною власністю, що займають 10500000 гектар;
  • несільськогосподарські угіддя, так само є державною і комунальною власністю, що займають територію 1300000 гектар;
  • не задіяні паї, що займають 16 000 га території;
  • земельні частки (паї), ​​на 27500000 гектар, передані у володіння 69200000 громадянам;
  • всі землі сільського господарства з метою ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На сьогоднішній день відомо, що знайти вільну територію для зняття її в оренду або навіть покупки дуже непросто, тому що з 41600000 гектар сільськогосподарських угідь України, аж 30800000 гектар на даний час є чий - то приватною власністю.

Таким чином мораторій на продаж землі помітно обмежує ринок для 96% сільськогосподарських земель.

Законодавство нашої країни дає можливість власникам здавати свої ділянки в оренду, міняти на іншу земельну ділянку, або навіть залишити в спадок. Але тут хочеться зауважити, що в цей же час законодавство забороняє власникам паїв займатися продажем своїх ділянок, змінювати їх цільове призначення.

Щодо успадкування паїв постійно ведуться суперечки і виникають різного роду складності, наприклад, на 2015 рік була відома інформація, що 9 650 земельних ділянок загальна площа яких становить 3 502 гектара була власністю померлих людей. Хоча, коли вдасться підняти всі дані з цього питання, безсумнівно кількість таких ділянок стане як мінімум в два рази більше.

На цьому гранті і став активно розвиватися тіньовий ринок в Україні, який успішний вже довгі роки. У цьому бере участь чимала кількість корумпованих чиновників, які з легкістю можуть продати і купити сільгоспземлі.