Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

Осінь вже в повній мірі вступила в свої права, а це означає, що мільйони українців чекають на зниження температури повітря, дощі, тумани, бруд, спалах респіраторних інфекцій, сезонну хандра, а у деяких - депресії.

Причини виникнення сезонної осінньої апатії, яка через брак належної уваги і догляду може перерости в депресію мають, як і біологічний, так і психологічний характер. В осінні місяці потрібно стежити не тільки за фізичним здоров'ям, але і ментальним, без якого неможливо здорове і щасливе життя.

У цій статті ми розповімо, що таке депресія, чому вона виникає саме восени, до чого призводить і як її подолати.

Доступна психологія: розбираємо поняття депресія

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Згідно з інформацією з медичних довідників, депресія - це форма психічного розладу. Є формою афективних розладів, які також називають розладамі настрою. Прийнято вважати, що депресії є найбільш поширеним видом психічних розладів на планеті. Деякі фахівці вважають, що у середньостатистичної людини виникають від 3 до 4 депресій на рік.

Симптоми депресії: ознаки і як проявляється розлад в побуті

Сучасна наука детально описала не тільки, що таке депресія, але як вона проявляється і які її основні симптоми. Згідно з даними вчених, діагностувати розлад можна при наявності, як мінімум, трьох з нижчезазначених симптомів:

  • зниження настрою;
  • втрата здатності отримувати насолоду;
  • занижена самооцінка;
  • перебільшене почуття провини;
  • песимізм;
  • зниження концентрації;
  • втрата сну або постійна сонливість;
  • знижений або підвищений апетит;
  • бажання накласти на себе руки;

Види депресії

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

Розлад має кілька основних видів, які необхідно знати і відслідковувати, щоб уникнути виникнення негативних наслідків.

Сьогодні жінки і чоловіки, як в Україні, так і по всьому світу, відчувають такі види розлади:

Великій депресивний розлад: характерезуется гострим перебігом і потребує лікування у психіатра і тривалого прийому антидепресантів і інших медикаментів;

Мала депресія: відрізняється загальними симптомами депресивного розладу, вираженими в меншому часовому проміжку;

Атипова депресія: розлад, якій проходить на тлі підвищеного апетиту, збільшення ваги, відрізняється підвищеною сонливістю у хворого і скачкамі настрою, званими в науці емоційною реактивностю.

Постнатальная депресія: виявляється у породіль. Може виникати протягом року після пологів.

Рекурентна швидкоплинна депресія: характерезуется наявністю постійних депресивних епізодів, що повторюються протягом довгого часу.

Дистимія: відрізняється хронічним поганім настроєм у пацієнтів. Може проявлятися в не острій формі протягом двох і більш років.

Звідки береться депресія: вивчаємо заради здоров'я

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

Виникнення осінньої депресії, також як і весняної і несезонної, має фізіологічні та психологічні причини.

Причини виникнення розладу:

  • втрата або розставання з близькою людиною;
  • проблеми в родині;
  • проблеми на роботі або звільнення;
  • невдоволення власним суспільним становищем;
  • постійний або надлишковий стрес;
  • наслідки драматичних переживань і втрат з дитинства, які не опрацьовані в дорослому віці;
  • недолік соціального досвіду;
  • дефіцит спілкування;
  • травми мозку;
  • хронічні хвороби, що призводять до постійних болей;
  • особистісні якості (перфекціонізм, нарцисизм, творча експресивність);
  • фізіологічні особливості мозку (нездатність виробляти достатню кількість ендорфіну - гормону щастя, необхідного для нормального функціонування психіки);
  • дефіцит сонячного світла, що провокує уповільнення гормональних процесів і виникнення депресії;
  • спадкова схильність;
  • побічний ефект від постійного вживання групи лікарських засобів;
  • перебої в роботі щитовидної залози або надниркових залоз.

У кого виникає депресія?

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

До виникнення депресії схильні всі категорії людей. Згідно з даними статистики, розлад фіксують у кожного десятого дорослого жителя планети. Реальне число хворих - набагато більше, оскільки люди часто бояться або соромляться звертатися по допомогу.

Дві третини хворих на депресію - жінки. Найчастіше схильні до розладу люди, старше 65 років. Все частіше хандрятьі підлітки, 40% з яких так чи інакше мають проблеми з психічним здоров'ям.

Виникнення осінньої депресії: в чому її відмінності від весняної

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

Головними причинами виникнення осінньої депресії або схожих на неї розладів називають зміну погоди: зниження температури та тривалості сонячного дня. Саме ця особливість відрізняє сезонний розлад від весняної депресії, яку пояснюють втомою від зими, авітамінозом і викликані ними апатією.

Науково доведено, що брак світла є головною причиною депресії восени: чим менше сонця - тим менше виробляється серотоніну і ендарфіну.

Як боротися, якщо проявляється осіння депресія: поради для дівчат, жінок, хлопців і чоловіків

Осенняя депрессия
Осенняя депрессия

Відзначимо, що якщо у вас затяжний депресивний стан, то без ліків і консультацій фахівців не обійтися. Однак якщо ви тільки почали відстежувати у себе тривожні симптоми, то слідуючи цим простим порадам, ви зможете позбутися від неприємних відчуттів в перебігу декількох осінніх тижнів.

Прокидайтеся раніше:

Осінньою порою нам всім не вистачає сонячного світла. Саме в цю пору дні стають набагато коротше, а погода постійно псує настрій. Пострайтеся вставати раніше і гуляти на вулиці до 10 ранку - в той час, коли сонця на вулицях найбільше. Відзначимо що заміщати справжнє світло штучним не продуктивно, оскільки від взаімодії з ним сератонин і ендорфіни не виробляються.

Якщо ви взагалі не можете встати раніше восьмої ранку, то слід купити стимулятор світанку, світло від якого значно прискорить процес пробудження.

Їжте по-іншому

Якщо ви відчуваєте осінню нудьгу або депресію, то слід негайно ж змінити раціон. Купуйте і вживайте в їжу сезонні овочі та фрукти, які багаті на вітаміни і мікроелементи. Наявність клітковини і антиоксидантів дозволить впоратися зі зміною погоди, стресами і переживаннями.

Радимо обмежити вживання макаронів або рису і більше їсти рагу, овочі на грилі чи пару. Як десерт замість тортів і тістечок можна їсти яблука, груші, виноград або експортовані фрукти.

Не навантажуйте себе: ставте маленькі цілі

Традиційно, осінь - тужлива пора. Багато хто сумує через те, що закінчилося літо, а до Нового року, пухнастого снігу і зимових розваг - багато часу. Люди відчувають нудьгу і страждають від відсутності яскравих вражень, що змушує страждати в разі винекнення дрібних неприємностей.

Для того, щоб не навантажувати себе важливими завданнями і не страждати в разі їх невиконання, ставте дрібні: сходити в спортзал, прочитати книгу, спланувати поїздку, навчиться новому вмінню, спланувати візит і т.д.

Займайтеся спортом

Рух - життя і без його відсутності звалиться в осінню депресію буде дуже просто. Постійні фізичні навантаження позбавлять вас від нудьги і дозволять виробити достатню кількість сератаніна і ендорфінів, що позбавить від будь-якого психічного розладу. Регулярний спорт допоможе вирішити проблему соціальної ізоляції і знайти нових друзів.

Підвищить настрій відвідування басейну або сауни, а прогулянки на природі подарують свіжий колір обличчя.

Не забувайте приймати вітаміни

Приймаючи вітаміни групи D, ви значно зменшуєте ризик виникнення депресії. Також ви гарантуєте собі якщо не постійне, то часте почуття задоволення і радості. Наявність достатньої кількості вітамінів збалансує гормони і роботу біологічних циклів. Перед прийняттям вітамінів рекомендуємо звернутися за порадою до лікаря, щоб той збалансував їх дозу.

Спілкуйтеся з друзями та заводьте нових

Не закривайтеся в чотирьох стінах з настанням осені. Зустрічайтеся з друзями, ходіть на побачення і отримуйте новий досвід, який підготує вас доривка перед прийдешньою весною і літом.