На початку жовтня українців почало турбувати питання, що відбувається з курсом гривні на валютному ринку. З'явилися підозри про девальвацію гривні, тому що вже першого тижня жовтня гривня сильно втратила позиції - з 24,08 гривень за долар курс виріс до 24,88 гривень/долар.

Варто відзначити, що за результатами міжбанківських торгів НБУ виставило курс на понеділок, 7 жовтня, в 24,61 грн/долар.

Серед фахівців з економіки думки розділилися. Одні вважають, що гривня буде зміцнюватися, а долар продовжить падати. Для цього є свої причини: в даний момент в Україні є надлишок долара через колосальний випуск ОВДП та притоку валюти від заробітчан. Інші ж дотримуються думки, що сильна девальвація гривні вже на порозі. На це вплине кон'юктура ринку, припинення випуску ОВДП тощо.

Проте, у 2019 році гривня показала хороші результати на стабілізацію. У січні курс гривні до долара складав 27,66 грн, а в жовтні курс знизився майже на 13% - до 24,08 грн.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Незважаючи на цю статистику, річна інфляція в країні не знизилася. У вересні її показник становив 8,8%, хоча НБУ прогнозував, що до кінця року вона сповільниться до 6,3%.

Українців вже не здивуєш тим, що коли зростає курс долара, то підвищується ціна на деякі товари: в основному імпортні, але і більшість вітчизняних виробників теж посилаються на показники долара. У цьому ж році можна помітити непривабливу тенденцію: долар втратив в ціні, а ось вартість товарів продовжує підвищуватися, місцями, досить сильно. Постараємося зрозуміти, чому так відбувається.

Фахівці зазвичай пояснюють це тим, що під час коливань валютного ринку існує багато ризиків для бізнесу:

"Ніхто не може зрозуміти, що буде через деякий час. А у багатьох відстрочка по платежах на 30, 45 днів. Як можна закладати курс 24 грн, якщо ти не розумієш, яким він буде через цей час, а у тебе маржа 20%? Якщо курс підвищиться, ти можеш увесь свій прибуток втратити через стрибок курсу. А якщо курс стане 28, то ти "влетів" і фактично йдеш з ринку. Бізнес і так навчений за останні роки ризикувати, але ризикує акуратно", – пояснює економічний експерт, голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Чому ціна на українські овочі прив'язана до долара?

На перший погляд, продукт національного виробництва ніяк не повинен залежати від коливань валютного курсу, але за фактом - це зовсім не так. Приміром, українські овочі продовжують рости в ціні, як і продукти тваринництва, передають в НБУ. Олексій Дорошенко зазначає, що у всіх товарах, які виробляє Україна, присутня імпортна частина: "Це добриво, бензин і дизпаливо, посівний матеріал, сільськогосподарська техніка і т. д. Таких валютних факторів набагато більше, ніж гривневих, у виробництві практично будь-якої продукції".

Дорошенко зазначає, що якщо б курс валют був вище, то ціни б зростали ще швидше.

Коли почне дешевшати?

Нерідко споживачі задаються питанням, до якої позначки повинен впасти долар, щоб на товари впала вартість. Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, пояснює, що цього немає сенсу чекати: "Актуальна ціна на ринку формується попитом і пропозицією. Якщо люди готові купувати за високою ціною, така ціна буде триматися, незалежно від ціни ввезення". Іншими словами, поки покупці готові споживати товари за поточними цінами - зменшувати їх ніхто не збирається.

Мовчан також зазначає, що ціни на товари в принципі досить рідко знижуються.

"Ціни взагалі дуже рідко падають. Дефляція – це погано для економіки", - наголошує Мовчан і додає, що таке дуже рідко відбувається в світі.

Мовчан пояснила це на прикладі цін на бензин: "Зверніть увагу, різкі коливання цін на нафту не призводять до різких коливань цін на бензин". Експерт зазначила, що на вартість бензину впливає ще багато факторів: транспортування, логістика, податки, реклама, витрачена робота.

Нагадаємо, раніше в НБУ дали чітку відповідь, що відбувається з курсом гривні: "Нормальна ситуація".

Також Знай.uа писав, куди вкласти гроші в Україні і як заробити із розумом?

Ще Портал Знай.uа повідомляв, як "озолотитися" в Запоріжжі у розпал осені.