З 1 жовтня українцям почали здійснювати перерахунок субсидій, враховуючи витрати на опалювальні послуги. Вже відомо, що далеко не всім українцям залишать субсидію. Також, домогосподарства почнуть перевіряти і визначати, чи мають вони право отримувати субсидію.

Ті, хто самі опалюють своє житло газом, будуть платити більше вже з 1 жовтня. Кабмін у травні змінив норму витрати газу для населення, і вона вступить в силу з початком опалювального сезону.

Ще в минулому році держава компенсувала субсидією 4,5 кубометра газу за опалення кожного кубометра площі, тепер залишили тільки 4 куба. Тобто, якщо ви "нагріли" 5 кубів, субсидія покриє все одно тільки 4. На практиці це виглядає так: ви опалюєте будинок 100 м2, витрачаєте на це 450 кубометрів газу - субсидія їх покриває. Тепер субсидія покриє 400 кубів, за решту 50 доведеться платити зі своєї кишені - в середньому, 315 гривень.

У відповідності з законодавством, субсидії для українців тепер будуть переобчислювати на опалювальний і неопалювальний сезон окремо.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

В даний момент нараховують субсидії, базуючи розрахунок на зарплатах і пенсіях минулого року. У жовтні мінімалка, порівняно з минулим роком значно змінилася, тому після перерахунку субсидія стане менше.

У минулому році, якщо в сім'ї 3 особи, 2 з них отримують мінімальну зарплату, то за комунальні послуги вони могли платити 780 гривень. У цьому році сума може скласти 1203 гривні.

Також стало відомо, кого позбавлять субсидії:

  • власників будинку від 200 м2 або квартири від 120 м2;
  • власників авто, якому менше 5 років;
  • тим, хто купив що-небудь, вартістю від 50 тис. грн;
  • тим, хто не сплачував єдиний соціальний внесок або не був на обліку в Центрі зайнятості останнім часом.

У жовтні українці повинні отримувати субсидії вже в монетизованому форматі, але тільки не ті, у кого були заборгованості за комуналку. У готівковій формі такі громадяни не отримають субсидію, поки держава повністю не покриє їх борги.

Ті, хто отримує субсидію обманними шляхами, залишаться без пільг. Для цього Кабмін затвердив законопроект, який передбачає верифікацію всіх, хто отримує пільги від держави, в 3 етапу. Дані збираються абсолютно різними методами, вже запровадили реєстр субсидантів.

Реєстр буде зберігати такі дані про громадянина:

  • ПІБ, стать, місце і дата народження;
  • паспортні дані та ІПН (якщо він є);
  • де зареєстрований, і де насправді проживає;
  • дані з різних реєстрів (наявність авто, нерухомості і т. д.);
  • де і скільки банківських рахунків відкрито і скільки коштів на них зберігається.

Три етапи перевірки будуть наступними:

  1. ви звертаєтеся до державного органу за призначенням субсидії, вони перевірять ваші документи;
  2. поки ви отримуєте субсидію, вас будуть продовжувати перевіряти. Купили ноутбук за 100 тис. грн - втрачаєте субсидію, оскільки інформація все одно опиниться в реєстрі;
  3. протягом 3 років після того, як ви перестали отримувати державну пільгу, держава може здійснювати перевірку. Якщо з'ясується, що до цього ви отримували субсидію незаконно, то вас змусять повернути борги державі примусово.

Нагадаємо, раніше скасування субсидій та пенсій: у Зеленського попередили українців, перевірять всіх.

Також Знай.uа писав, що Зеленський зробив термінове заяву щодо скасування пільг: "У наступному році...".

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що на старість доведеться збирати останнє, українцям приготували серйозні зміни: "Працюєш? Пенсії не буде!".