Православною церквою у цей день вшановується святий Сергій, ігумен Радонезький. Інші назви свята: «День Сергія Радонезького», «Курник», «Капустки». В цей день толокою рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей, готувалися до весільного сезону.

Раніше перший сніп вівса потрібно було занести в будинок з піснями і жартами, поставити біля образу в кутку. А потім всі сідали за стіл, їли дежень і вівсяні млинці з медом, запиваючи вівсяним киселем з брусницею. Вірили, що запах вівса допоможе відігнати пожежу від господарства. Овес насипали і коням, адже вони дуже допомагали людям у їх роботі.

Народні прикмети на 8 жовтня

Є дуже цікавий обряд для сьогоднішнього дня – ловити день. Вже денний час скоротився на три години, тому ловили сонце в мішки, зав'язували і просили не йти довше, потім відпускали і тричі хрестилися.

Популярні новини зараз
Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Сьогодні треба випекти спеціальний млинець на вівсяному толокні з осінніми ягодами. Його дають овиннику, духу, яких стежить за стодолом. Можна піти в ліс за грибами, адже їх зараз повинно бути багато. А також можна зібрати цілющі калину і горобину для настоїв, чаїв та варення. З калини роблять кисіль, пастилу і мармелад. Вона дуже корисна і смачна, тому добре підійде для дітей.

Є кілька важливих прикмет в цей день, про які ви повинні знати. Якщо сьогодні розбилося дзеркало, значить скоро дівчина піде заміж. Але вдома осколки зберігати не можна, треба закопати під молодим деревом. Якщо у вас випало мило з рук, чекайте нежданих гостей. Обов'язково з'їжте вівсяний кисіль, тоді вас не дістане хвороба найближчим часом. А якщо з'їсте млинець з медом і зап'єте цим киселем, то і в мороз не замерзнете.

Проводять сьогодні багато ритуалів і замовин, наприклад, від порчі. Потрібно приготувати вівсяний кисіль, додати в нього липовий, квітковий і гречаний мед. Потім сказати: «Бджоли працювали, солодкимм ласощами зі мною поділилися. Коні жнива везли, овес мені принесли. Я страву цілющу зварила, від усіх порч зцілила. Від ока лихого, від слова лихого, від дії кривої. Так тому бути, так тому бути, бід всіх минути». Пити кисіль потрібно всією родиною.

Також сьогодні готують різні капустяні блюда, на столі обов'язково повинні бути пиріжки з такою начинкою, а святого Сергія просять доглянути за курми та іншою домашньою птицею, адже він вважається її захисником.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.