Бажання піти з ненависної роботи може викликати не тільки погода або ретроградний меркурій. Найчастіше, незадоволення викликано фінансової підґрунтям та психологічним напруженням. Щоб вигідно і без втрат для себе звільнитися, треба знати кілька правил. Знання законодавства та розуміння принципів роботи документообігу допоможе уникнути переробок і без проблем звільнитися з посади.

Звільнення

Трудове право

Закон України регулює відносини роботодавця і працівника Конституцією. Кодекс законів про працю України описує аспекти трудового життя українського суспільства. У Кодексі описані всі законні взаємовідносини між всіма учасниками трудового процесу. Важливим аспектом є законне бажання і можливість усіх громадян України працювати й звільнятися з роботи за власним бажанням. Ніякого рабства з 1861 року! Так що кожен має право піти з ненависної роботи, але для уникнення штрафів і судових процесів, треба знати, які документи потрібні і що писати в заяві про звільнення.

Звільнення

Трудове право гарантує:

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще
  • свободу праці і зайнятості

  • захист від безробіття

  • рівноправність у праці

  • справедливу винагороду за працю

  • охорону праці

  • право на відпочинок

  • право на професійну підготовку

  • захист трудових прав

  • право на виборчу демократію

Правила звільнення

Працівник не може без поважної причини звільнитися і в той же день покинути робоче місце. Попередити про намір отримати розрахунок працівник зобов'язаний за два тижні. Це потрібно не тільки для закриття всіх робочих питань і пошуку заміни на посаду. Але і для того, аби бухгалтерія встигла виплатити вам гроші.

чи Може роботодавець “не хотіти підписувати заяву”? Звичайно не може. Вас не можуть насильно тримати на займану посаду. Щоб уникнути такої ситуації, вам треба подавати заяву через канцелярію підприємства. Усі вхідні документи зобов'язані реєструвати. Якщо зовсім ситуація патова, то треба відправити лист на юридичну адресу підприємства. Керівник не має права відмовляти у звільненні, не може наражати вас покарань у вигляді штрафів або шукати причини затримати ваш догляд. Але є деякі нюанси, якщо ви підписували договір з обумовленими штрафними санкціями.

Якщо ви укладали трудовий договір з підприємством на певний строк або з обумовленим виконанням робіт, то в ньому може бути прописаний пункт про компенсацію у разі розірвання трудових відносин.

Звільнення

Перше правило для працівника - попередити за два тижні. Це працює для обох сторін, але роботодавець повинен попередити за два місяці. Але існує ряд причин, з яких працівник може звільнитися за один день:

  • переїзд в інше місто

  • перехід чоловіка/дружини на іншу роботу із зміною місцевості

  • вступ до ВУЗУ

  • вагітність

  • догляд за дитиною до 14 років або за дитиною-інвалідом

  • догляд за хворим членом сім'ї

  • догляд на пенсію

У всіх цих випадках працівник зобов'язаний надати документи, що підтверджують причину звільнення.

Друге правило - це правильне оформлення заяви про звільнення. Працівник може подати заяву в друкованій формі або написаним від руки. але головне - заява має бути підписана і на ньому повинна бути вказана дата подачі. Крім того, вся первинна документація повинна подаватися державною мовою - українською.

У заяві треба вказати: назву підприємства, ПІБ та посада керівника, який повинен підтвердити звільнення, ваше ПІБ і посаду з якої хочете звільнитися, за якою статтею Кзпп ви звільняєтеся і обов'язково напишіть, що хочете отримати частина оплачуваної відпустки у розрахунку, якщо у вас залишилися відпускні дні.

Виплати і компенсації

Якщо ви працювали за безстроковим договором, попередили роботодавця за два тижні і виконали всі вимоги перед відходом (наприклад, якісно передати справи іншого співробітника), то вам зобов'язані виплатити зарплату за попередній місяць, відпрацьовані за поточний місяць і відпускні, якщо вони у вас залишилися. Також не забудьте про те, що якщо у вас є пільги за дітей або за небезпечну роботу, то ці гроші теж повинні бути отримані.

З іншими видами договорів можуть складуться справи інакше. Варто перечитати документ і перевірити, які виплати повинен перерахувати роботодавець у разі розірвання договору з різних сторін.

Допомога по безробіттю

Багато хто вважає, що стати на облік в службі зайнятості можуть тільки ті, кого звільнили або скоротили. Але це далеко не так. Отримувати допомогу по безробіттю може будь-який громадянин України, який втратив офіційного заробітку за будь-якої причини, не досяг пенсійного віку. Отримувати допомогу можуть інваліди, які отримують допомогу по інвалідності та особи молодше 16 років, які були звільнені у зв'язку із скороченням штату або припинення фінансування.

Звільнення

Щоб стати на облік у Центр зайнятості треба завітати до найближчого закладу до місця проживання і взяти з собою такі документи:

  • паспорт громадянина України

  • облікова картка платника податків

  • трудова книжка або цивільно-правовий договір

  • документ про освіту (диплом, свідоцтво, сертифікат тощо)

  • військовий квиток із зазначенням дати постановки на облік (у разі необхідності)

  • довідка з останнього місця роботи про розмір заробітної плати (вимагається, якщо страховий стаж за останні 12 місяців складає не менше півроку)

Коли співробітники Центру зайнятості відкривають картку, обов'язок офіційного безробітного - приходити в ЦЗ не рідше, ніж раз на 30 днів. Поки співробітники організації не підберуть відповідну роботу. Протягом 6 місяців вам будуть шукати підходящу вакансію, якщо нічого не підійде, то вам запропонують пройти навчання. Якщо ви відмовляєтеся від запропонованих вакансій більше двох разів, вас знімають з програми, як людину, яка не потребує працевлаштування.

Звільнення

Грошова допомога починає нараховуватися з 8-го дня реєстрації в ЦЗ. Тим, хто був звільнений за власним бажанням або за порушення трудової дисципліни, починають нараховувати гроші тільки з 91го дня після реєстрації у Центрі зайнятості.

Мінімальний розмір виплат складає 610 грн. Розмір виплат по безробіттю залежить від процентного співвідношення середнього доходу в залежності від страхового стажу. Сума виплат плавно зменшується. Перші три місяці безробітний отримує 100% виплат, а далі сума стає менше.

Дискримінація при звільненні

Звільнення

У минулому році в Трудовий кодекс України були привнесені деякі зміни.Основні інновації пов'язані з недопущенням гендерної, расової, релігійної чи національної дискримінації. При виявленні таких порушень, працівник має право подати в суд на роботодавця. Так, якщо вас звільняють з-за того, що ви є представником певної релігії, яка не подобається роботодавцю, то це може стати серйозним приводом для розглядів.

Працівник може також скаржитися на роботодавця, якщо в колективі з однаковими обов'язками і навантаженням жінки і чоловіки отримують різну заробітну плату. Популярна до цього гендерна дискримінація тепер може зіпсувати життя роботодавцю.