В ЄС з 2021 року працездатність великої побутової техніки повинна становити не менше 10 років. Нові стандарти зобов'яжуть виробників випускати до них запчастини для забезпечення цього терміну.

Такі зміни викликані постійними скаргами користувачів і часто ламалася техніка відразу ж, після закінчення гарантії.

Також крім турботи про якість, нові стандарти покликані поліпшити ще й екологію в країні, а саме зобов'язати виробників випускати більше "зелену" техніку.

Україна

В Україні ринок великої побутової техніки в 2 кварталі 2019 року продемонстрував хорошу динаміку ніж раніше. За даними GfK, зростання склало 22%.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

зокрема, холодильники і пральні машини збільшили у продажу 25% і 23%. А ринок посудомийних машин - 33%.

Заступник голови ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова не спостерігає конкретних підстав до істотного зростання вартості побутової техніки.

Вона зазначила, що в нових умовах виробники також будуть отримувати прибуток від запчастин.

"Адже гарантійний термін і термін служби продукції – це різні речі", – сказала Котехова.

Більш того, для сервісних центрів ці стандарти ЄС здатні принести додаткову вигоду, так як збільшаться замовлення на ремонт.

"Хоча іноді запчастини коштують так дорого, що вигідніше придбати нову техніку", – вважає заступник.

Екологія за рахунок покупців

Виконавчий директор громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов назвав популістськими нові стандарти ЄС, так як витрати на випуск та зберігання запчастин протягом 10 років виробники перекладуть на споживачів.

Також він сказав, що виробники дуже зацікавлені в збільшенні обороту товарів. До того ж, технології не стоять на місці і потрібно весь час пропонувати покупцям щось новеньке. Таким чином, вендори не тримають великих складів запасних частин, так як це значно збільшує витрати.

Несміянов також зазначив, що в Україні морі контрабанди. Більшість товарів потрапляє неофіційно. І якщо дана ситуація ніяк не зміниться, то ніякі ноу-хау не допоможуть.

Нагадаємо, що південнокорейська LG може піти з російського ринку смартфонів. Постачання компанії в першому півріччі 2019 року знизилися до 5 тисяч штук.

Як повідомляв портал Знай.ua, китайська компанія Xiaomi оприлюднила дорожню карту своєї побутової техніки.

Також портал Знай.ua писав, що департамент кіберполіції України повідомив, що в Закарпатській області накрили виробництво фальсифікованої побутової хімії.