В церковному календарі це день пам'яті мученика Кіпріана і мучениці Іустини. Інші назви свята: «Кіпріан і Устинья», «Купріянов день», «День Устиньї», «День очищення від мани».

Також це був день Мамонта Вівчарника, так як вважали, що святий Мамант захищає кіз і овець. Тому намагалися не виганяти худобу вранці у двір, щоб тварини не захворіли. Готували найчастіше страви з козячого молока і несли частину в храми, щоб худоба була плідною. А ось на ринок краще не ходити і грошей не чіпати, інакше вкрадуть.

Народні прикмети на 15 жовтня

Бажано не надягати і яскраві речі, щоб не привертати до себе пристріт. Біла одежа ж навпаки може захистити від злого погляду. Для дівчат було прекрасне повір'я, що якщо розплести коси і повісити стрічки на дерева, то їх потім заберуть птиці, а натомість принесуть гарного нареченого. Вважалося, що викопана картопля, якщо її покласти в кишеню, допоможе від ревматизму.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

День насправді не дуже хороший. Але сьогодні можна очиститися від мани і позбутися від злих духів. Обов'язково потрібно прочитати відповідну молитву, щоб не напали біси. Чоловікам потрібно политися Купріяну, а жінкам – Устинії. Зазвичай біси кидаються на п'яниць, грішників і лихословів. Кажуть, що п'яницям біси показуються у своєму справжньому вигляді, жахають, не дають їсти і спати. Так що краще сьогодні не пити.

Можна вже йти в ліс за опеньками і рижиками. Ці гриби відмінно підійдуть для сушіння і засолювання, для багатьох страв і їх нескладно збирати. Але якщо хочете зібрати цілу корзину рижиків, то потрібно вклонитися кожному грибу, а для опеньків потрібно просто знайти хороший пеньок в лісі. Також день ідеально підійде для вишивки, шиття та іншого рукоділля.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.