Зараз все більше українців надають перевагу платіжним карткам замість готівкових грошей у гаманці. Але від цього шахраї не припинили діяльність, навпаки – крадіжки банківських даних клієнтів почастішали.

Основний вид шахрайства з платіжними картками ніяк не пов'язаний з новими технологіями або хакерами, а базується на зловживанні людською довірою і чесністю. Такий вид шахрайства називається соціальною інженерією, пише "Економічна правда".

Головна порада: нікому не повідомляти дані карток, навіть співробітникам банку. Щоб перевести гроші на картку, людині достатньо знати її номер – 16 цифр. Також не варто довіряти комусь одноразові коди, які приходять в банківському додатку або смс.

В такому випадку потрібно встановити мінімальний ліміт для інтернет-оплати або завести картку для оплати в інтернеті і переводити на неї необхідну суму перед оплатою.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Платіжна система Visa рекомендує підключити смс-банкінг для оперативного контролю операцій, переписати номер картки та телефон "гарячої лінії" центру обслуговування, щоб відразу зателефонувати туди і заблокувати картку.

Друга шахрайська схема складніша і базується на тому, що банки прив'язують рахунки своїх клієнтів до телефонних номерів. Зараз смартфон є цифровим гаманцем, а іноді - навіть терміналом з прийому карток. Отже, той, хто встановить контроль над телефонним номером, зможе контролювати і банківські рахунки власника цього номера.

Як уберегти себе від шахрайства

По-перше, захистити банківські рахунки в разі фізичної втрати телефону: встановити додаткові паролі, заборонити відображення повідомлень на заблокованому екрані, налаштувати віддалений доступ до пристрою і знати, як швидко заблокувати сім-карту.

По-друге - захиститися в разі дублювання сім-карти: використовувати непублічний номер для фінансових операцій, перейти на контракт або прив'язати картку до своїх паспортних данних.

20 вересня Рада схвалила закон, який дає право НБУ регулювати дії фінансових компаній по відношенню до клієнтів. Нацбанк вже створив управління з захисту прав споживачів фінансових послуг.

Протягом трьох місяців після прийняття закону державний регулятор повинен почати роботу в цьому напрямку. Зокрема, з'явиться "гаряча лінія" для скарг споживачів.

Нагадаємо, як це буде працювати накопичувальна пенсія в Україні.

Як повідомляв портал Знай.uа, невідомі підірвали "ПриватБанк" у Києві.

Також портал Знай.uа писав, чому МВФ заморозив черговий транш.