В церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола Фоми, одного з 12 учнів Ісуса Христа. Інші назви свята: «Хома», «Фома Хлібник», «Фома Невірний», «Денис Позимній і Хома», «Великі крома».

Хоча Фома був недовірливим і скептичним, на Русі його дуже любили і поважали. Вважалося, що святий є покровителем чесного достатку, він дуже ощадливий і запасливий. Тому сьогодні слід підраховувати отриманий дохід, дивитися чи всього вистачає на зиму. І якщо з запасами все добре, то треба піти і поставити свічку в церкві. А якщо рік особливо успішний, то потрібно накрити багатий стіл і відзначити вдалу працю.

Народні прикмети на 19 жовтня

Дівчаток, яким виповнилося 7 років, можна починати навчати рукоділлю. А батьки можуть повести синів, які вирішили завести свою сім'ю, показувати як все влаштовано в господарстві. Можна також поділитися з синами якимось майном, день відмінно для цього підійде.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Якщо ж на Хому народжується дитина, то печуть пшеничний коровай, відламують окраєць, посипають сіллю і підносять новонародженому. Так йому буде постійно супроводжувати успіх у грошах. Дають такий шматочок хліба і тим, хто святкує іменини, хворим і немічним людям. Вважається, що тоді хворий швидко піде на поправку.

Можна провести сьогодні обряд, щоб збільшити доходи. Встаньте на світанку, сходіть у церкву і принесіть додому свічку. Її потрібно поставити на дерев'яну поверхню, запалити і ножем тричі перехрестити. Потім ніж потрібно увіткнути поруч і тричі вимовити слова, не відриваючи очей від вогню свічки:

Фома запасливий в дім багатство принесе, діточок нагодує, старих вдосталь напоїть, і себе не забуде. Свічка, догорай, грошики в будинок поклич! Слово моє – залізне, Ключ-Замок кидаю, гроші і дохід залучаю!

Віск, який буде стікати зі свічки, треба зібрати ще теплим і зліпити з нього кульки. Їх потім загорніть в шматок червоної тканини і покладіть в полотняний мішечок, перев'язаний червоною мотузкою. Його потім сховайте в потаємному місці і зберігайте рік до наступного Фомина дня.

Можна в цей день поворожити і на бажання. Загадайте його і візьміть жменьку горіхів або будь-яких зерняток. Потім порахуйте скільки їх. Якщо число парне – бажання здійсниться.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.