Трифон і Пелагея

21 жовтня за народним календарем відзначається свято Трифон і Пелагея (за старим стилем - 8 жовтня). Також православні віруючі в цей день вшановують пам'ять преподобного Трифона, архімандрита В'ятського, і преподобної Пелагії Антіохійської.

Трифон В'ятський

В цей період наближення зими ставало все більш відчутним. «З Трифона-Пелагеї все холодніше», - говорилося в народі. А для того, щоб морози не застали зненацька, наші предки заздалегідь готували теплий одяг. Господині в цей день діставали кожухи, шуби, шапки, рукавиці і дивилися, чи не потребують вони лагодження. «Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє», - примовляли в той час жінки.

Пелагія Антіохійська

Крім того, на Пелагею і Трифона селяни опускали на дно річок бочки з засоленими на зиму огірками і капустою. Це вважалося дуже корисним винаходом: під льодом температура води ніколи не опускалася нижче нуля градусів, тому продукти не псувалися, але при цьому і не замерзали. За потреби рубали ополонку, діставали бочки на світ божий, та на селянському столі серед зими з'являлися дуже смачні ласощі. Варто відзначити, що в цей день слов'яни традиційно починали готувати нові поля - рубали й випалювали ліс.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Іменини в цей день

Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Єлизавета, Іван, Марія, Надія, Микола, Павло, Пахом, Пелагея, Петро, Серафим, Таїсія, Тетяна, Трифон.