Чи загрожує Україні чергова інфляція? Що таке дефолт, якщо говорити простими словами? Чому він відбувається та які його наслідки? Давайте поговоримо про передумови й причини його виникнення. Тут ви знайдете відповіді на більшість запитань, що стосуються дефолту.

Чому в Україні заговорили про дефолт?

Останнім часом у нас у країні учергове починають говорити про дефолт. Деякі українці абсолютно не розуміють, що таке дефолт. Але бояться цього страхітливого слова. Так чим же такий небезпечний або безпечний дефолт для нашої економіки? Спробуємо розібратися.

Дійсно, Міжнародний валютний фонд і переговорні «каруселі» вже 3 роки загрожують Україні страшним словом «дефолт». У історії нашої держави ідея оголосити про невиконання країною грошових зобов'язань у встановлений термін належить олігарху Ігорю Коломойському.

У інтерв'ю міжнародній діловій газеті The Financial Times підприємець-мільярдер повідомляв раніше про те, що у дефолті немає нічого страшного. На його думку, США та Євросоюз узагалі могли б списати наш фінансовий зовнішній борг.

Нагадаємо, у 2016 році український олігарх намагався скасувати рішення щодо націоналізації «ПриватБанку». Міжнародний валютний фонд висунув попередження, що це загрожує програмі фіндопомоги, припинення до котрої могло привести до дефолту.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Екс-прем'єр-міністр України Володимир Гройсман застерігав тоді жителів країни, що саме прості українці постраждають від дефолту у першу чергу. А ось олігархам заживеться ще краще. І вони зовсім стануть мультимільйонерами.

3 роки тому Володимир Гройсман говорив про те, що політика, яку вибрав уряд за його прем'єрства, абсолютно виправдана. Він підкреслював, що їм вдалося зменшити борг держави із 89% ВВП до 59%. І у подальшому курс уряду буде направлений на те, щоб мінімізувати борг.

Що таке технічний дефолт?

Якщо говорити простою мовою, то термін «дефолт» на кшталт банкрутства. У такому випадку йдеться про фінансову неспроможність юрособи або держави у цілому. Боргові зобов'язання або інші умови договору можуть бути не виконані як частково, так і повністю. Говорити про дефолт буде правильно у тому випадку, коли центральний уряд або муніципальна влада відмовляється від наявних боргів.

Дефолт країни

У державі визначення «дефолт» буде застосовано, коли вона не зможе розрахуватися із наявними боргами. Міністерство фінансів може заявити про повну неможливість розрахуватися по кредитах. Із огляду на визнання тимчасової неплатоспроможності мова йде про технічний дефолт.

Тимчасовий технічний дефолт передбачає можливість домовитися із кредитором щодо відстрочки кредитної заборгованості та його реструктуризації. У нас у країні неодноразово говорили про те, що Україні загрожує технічний дефолт. Причини: військові дії на сході країни, погіршення фінансового становища у бізнесі та економіці у цілому.

Деякі політтехнологи заявляли про те, що підприємства, які перебували у валютних відносинах із державою, і раніше приносили більше грошей, тепер не можуть забезпечити економічне зростання України. Але ж ми продовжуємо продавати продукцію за кордон: деревину, метал, зерно та іншу продукцію.

Швидше, причина у корупції та її масштабності, митові, податкуванні та структурних проблемах. Потрібно починати реформи, брати за основу європейську модель та боротися із корупцією. Наприклад, як у Грузії. Тут заарештували тисячі суддів, прокурорів, чиновників... І коли усі зрозуміли, що закон працює, все змінилося.

Нам, як і Грузії, потрібна «чистка» та реформи. Тоді настане стабілізація гривні. Крім усього іншого, Національний банк України втратив довіру українців. Адже раніше він міг стримувати курс долара по відношенню до гривні, чого не відбувалося.

Примітно, що у нас у країні «дешева робоча сила». І це відмінний фактор для економічного зростання. Крім цього, важливо позбавлятися від панічного настрою. Технічний дефолт буде можливий лише при настанні краху економіки, тому нам поки рано говорити про дефолт.

Давайте дізнаємося, у яких країнах був дефолт? У кого найдовша боргова історія позичальника? Чи був дефолт у Америці? Та яким країнам все ж таки вдалося вибратися із боргової ями й розрахуватися за кредитом?

Які країни пережили технічний дефолт?

Технічний дефолт довелося пережити цілій низці держав: Росії, Америці, Німеччині, Мексиці, Югославії, Бразилії і т.д. Головне у такому положенні - поліпшити економіку країни.

Найдовша історія по кредиту - у Німеччини. Довгий час цій державі доводилося виплачувати борги та виходити із післявоєнної боргової ями. Розрахуватися повністю Німеччини вдалося лише 9 років тому, в 2010 р.

Німеччині необхідно було розрахуватися із боргом у розмірі 269 мільярдів золотих марок. Ця сума еквівалентна приблизно 100 тис. тонн золота. У 1919 р. було підписано Версальський мирний договір. Згодом борг знизили вдвічі. Однак Німеччина все одно не могла розрахуватися з боргом.

Дефолт країни

Коли країною почав правити Адольф Гітлер, він перестав визнавати борги. І відмовився здійснювати боргові виплати. Після закінчення Другої світової війни Конрад Аденауер та його уряд визнали боргові суми. Згодом платежі були відстрочені через необхідність потенційного об'єднання.

Німеччині вдалося погасити основну боргову позику практично через 40 років після закінчення війни, у 1983 році. Але боргова історія з відсотками мала продовження. Єдиною Німеччина стає у 1990 році. Держава заявила тоді про неплатоспроможність.

Однак протягом 20 років країна реструктуризувала свій борг. Із 1990-го по 2010-тий рр. було виплачено майже 200 млн. євро відсотків. Останній транш Німеччини датується 3.10.2010 р.

У Америці не раз оголошувалося про дефолт. Найбільш значимий мав місце у 1971 р. Однак після події «закриття золотого вікна» вартість золота різко збільшилася. Відбулася девальвація долара практично на 70%. І настав справжній доларовий тріумф долара. Валюта зайняла місце золота у міжнародній торгівлі. І вся решта грошей виявилася прив'язаною до американського долара.

Не так давно у Греції мав місце «селективний дефолт». У 2012 р. держава оголошувала про нього двічі. Країна отримувала кредити від країн Європи. Загальна сума боргу склала 177 мільярдів доларів. Під загрозою опинилося благополуччя всього Євросоюзу. Щоб не постраждала вся зона, Євросоюз пішов назустріч владі Греції.

У Росії дефолт мав місце у 1998 р. Криза в економіці країни після розпаду СРСР змушувала країну звертатися за кредитами. Сума позики наприкінці 1997 р. становила близько 50% ВВП. До занепаду привела також емісія. У Россії намагалися компенсувати брак грошей за рахунок нових. Проте емісія привела до знецінення російського рубля й зростання цін.

Розмір зовнішніх та внутрішніх російських боргів був еквівалентний 350 мільярдам доларів. У результаті курс рубля істотно впав. Доходи росіян зменшилися на третину. ВВП знизилося більш ніж на 10%.

Аргентині був притаманний «вибірковий дефолт». Припинення обслуговування держборгу держави на суму в 101 млрд доларів, що сталося у 2014 році, послужило причиною зниження рейтингу. А всього у країні з родючими землями та сприятливим кліматом було 8 дефолтів.

Наша країна чимось схожа із Аргентиною. У нас також родючі землі, та й бізнес-клімат сприяє подальшому успішному розвитку держави. У чомусь наші проблеми схожі. Але, перш ніж перейти до боргів України, давайте поговоримо про можливі наслідки дефолту для нашої країни.

Які наслідки дефолту?

Коли держава не зможе виплачувати й погашати взяту позику, для влади наслідки будуть наступними:

  • Усі органи влади продовжують працювати.
  • Основний потік фінансування країни - податки.
  • Припинення надходження грошей з-за кордону.
  • Арешт іноземних активів держави.

Наслідки для звичайних громадян:

  • Скорочення соціальних державних програм.
  • Зменшення пільг.
  • Відсутність підвищення рівня мінімальної заробітної плати.
  • Падіння гривні у 2-3 рази.
  • Інфляція.

Наслідки для бізнес-структур:

  • Скорочення кількості співробітників.
  • Квоти на міжнародну торгівлю.
  • Відтік інвестицій.
  • Закриття бізнесу.

Наслідки технічного дефолту держава долає за 2-3 роки. Із повним бореться терміном до 10 років.

Дефолт країни

Які борги України за держпаперами?

Давайте розглянемо структуру держкредиту нашої країни. У I-му кварталі 2019 р. держборг становив у сукупності майже 79 мільярдів доларів. Із них внутрішній держборг, у якому основними позикодавцями виступають Національний банк України та інші фінансові установи країни, становить практично 29 мільярдів доларів. При цьому капітал деяких держбанків наповнений держоблігаціями.

Зовнішній борг України, що залишився, становить майже 50 мільярдів доларів. Із них 10 мільярдів доларів - це борг, гарантований державою. Це сума кредиту Національного банку у Міжнародного валютного фонду, недорогий спецкредіт валюти, який був отриманий із метою поповнення золотовалютного резерву. Це держгарантія, а не держборг.

Прямий зовнішній борг держави становить трохи більше 40 мільярдів доларів. Із них 15 мільярдів доларів - це пільгова позику від міжнародних фінорганізацій із невисокими відсотками та тривалим графіком можливих виплат. Таким чином, говорити про дефолт у даному випадку безглуздо.

Ще 3 мільярди доларів, - це спецміжурядовий борг під гарантії міжнародних фінорганізацій. Тут також є можливість тривалого погашення кредиту, який надається на умовах низької ставки. І говорити про дефолт у даному випадку також немає сенсу.

Останнім часом у нас у країні деякі прихильники ідеї «керованого дефолту» просто намагаються налякати українців дефолтом. Але при створенні паніки вигоди для держави немає абсолютно ніякої.

Сьогодні в Україні вкрай важливо проводити реформи, шукати прогресивні шляхи поліпшення економічної ситуації, боротися із корупцією. І тоді вдасться уникнути кризи. А з часом і розрахуватися із боргами. Важливо зробити державу здатною генерувати гроші для повернення кредитів.

Фото

Дефолт країни

Структура прямого, зовнішнього боргу України

План виплат

Дефолт країни

Виплати за ринковими суверенними єврооблігаціями України (млн. доларів)

Дефолт країни

Відео