У найближчі кілька місяців Україна оголосить технічний дефолт, вважають у Міжнародному центрі перспективних досліджень.

"Цього не уникнути. Технічний дефолт, це коли країна не спроможна віддавати зовнішні кредити", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Зараз Україна винна іншим країнам та міжнародним юрисдикціям за різними оцінками – $90-110 млрд. Це не лише державні, а й корпоративні, проектні, цільові невиплачені кредити. Суто державних боргів України – $40 млрд.

"Наша влада не відмовляється їх гасити. Однак веде перемовини про реструктуризацію – зміну умов повернення цих грошей. Очевидно, термін повернення боргу буде подовжено, а відсотки збільшено. Проте, незважаючи на готовність гасити борги, Україні доведеться оголосити дефолт, адже вона не має ресурсів віддавати кредит. Якщо довго не оголошуватиме дефолту й не гаситиме боргів, то це розцінюватиметься міжнародним законодавством як ухиляння від своїх зобов'язань", - каже експерт.

Читайте за темою "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Після оголошення технічного дефолту ділова активність в Україні не зменшиться, іноземні інвестори не підуть з країни. Суспільство не відчує зменшення купівельної спроможності, курс валют не зміниться.

"Ми вже таке проходили 1998 року. Тоді домовилися з кредиторами про подовження терміну повернення кредитів. Більшість українців не відчули якогось матеріального погіршення, й купівельна спроможність в них не впала", - говорить аналітик.

Класичного дефолту найближчі кілька років в Україні не буде.

"Він виникає, коли держава не може гасити не лише зовнішні борги, а й внутрішні. Основними ознаками близькості дефолту є затримки соцвиплат, пенсій і зарплат, щомісячна девальвація національної валюти, страйки державних працівників, масова несплата податків до бюджету. На щастя, наша держава справляється зі своїми внутрішніми зобов'язаннями", - каже Олександр Жолудь.

Читайте за темою "Ми зараз переживаємо дефолт" - експерт

Нагадаємо, цього місяця міжнародна рейтингова агенція Standard & Poor's понизила економічний рейтинг України. Фахівці компанії дійшли висновку, що технічний дефолт для України неминучий. Наприкінці березня у міжнародній агенції Moody's також вирішили, що в Україні буде дефолт.