Зміни

Лічильники води повинні відповідати метрологічним вимогам, які встановила держава. Якщо ж він не відповідає, то необхідно буде ремонтувати (чи змінювати), а потім проводити ще одну перевірку.

Згідно з новим законом, з листопада 2019 року НКРЕКУ вилучила з тарифів на воду витрати на ремонт та перевірку приладів. На сьогоднішній день відповідальність за своєчасність проведення обслуговування лежить на їх власниках. Роботи зобов'язані проводити спецорганізації, які мають ліцензію. Поки ведеться повірка, платити за воду потрібно буде за середньомісячними показниками приладу за останні 3 місяці.

Оплата

"Я побігла в "Київтеплоенерго", а мені там сказали, що потрібно робити нову перевірку — без цього квартира вважається як без лічильника. От тепер шукаю, де замовити послугу, так як мені сказали, що слюсаря місяць треба чекати. А приватники беруть дорожче, але приходять через два тижні", — розповіла мешканка Києва Світлана Проценко.

У "Київводоканалі" розповіли, що для повірки необхідно буде зняти лічильники і відправити в сервісний центр. У Києві це обійдеться в 457,73 гривень.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Однак можна все-таки заощадити: зняти самому і привести на перевірку. Опломбування зобов'язані виконуватися представниками водоканалу безкоштовно. До того ж, можна замовити перевірку на дому.

В ОСББ голова порадив мешканцям додому, які здані в експлуатацію 5, 7 і 10 років тому, поставити нові лічильники.

"Нам прийшла розсилка від голови нашого об'єднання мешканців про те, що треба зробити повірку лічильників, так як їх з часу здачі будинків в експлуатацію ніхто не чіпав. Наш голова порекомендував купити і поставити нові: мовляв, так буде дешевше і швидше новий коштує від 300 грн і його можна не перевіряти так часто", — повідомляє мешканка Ірпеня Тетяна Жиліна.

Киянка Лариса розповіла, що вона відвезла прилад на перевірку, і їй вже 3 місяці його не віддають.

"У мене 3000 грн нарахували. Тепер висить борг, не розумію за що. Та ще за ці місяці, поки перевіряли, виявилося, що один лічильник — робочий, а три неробочих. Тепер мені треба ще їх купити і поставити. А це ще 1500 грн як мінімум з роботою. І не рахуючи того, що за кожен лічильник я вже заплатила 1600 грн", — обурюється киянка.

Підвищений тариф

На повірку приладу дається 21 день. Результат висилається поштою. Однак свідчення будуть дійсні тоді, коли внесуть в єдину базу. Це все швидко відбувається у тих, у кого створений особистий кабінет. Інакше, потрібно йти в водоканал і півдня простояти в черзі.

У "Київводоканалі" розповіли, що якщо при заміні лічильника на новий не поставити протягом 14 днів на абонентський облік, то оплата за холодну воду буде нараховуватися за місячним нормам.

Хитрість комунальників

Фахівець з питань енергетики Марія Яковлєва приголомшена тим, що "Київводоканал" встановив термін повірки лічильників через 3-4 роки.

"Треба завжди дивитися, що написано в техпаспорті. В середньому термін експлуатації лічильника — 10–12 років. Якщо за технічними характеристиками повірка повинна бути через три-чотири роки — це одне, але якщо вона передбачена через сім років, то сенсу її робити немає. Потрібно з паспортом лічильника прийти в установу і пред'явити його. Але знаєте, якщо вибирати між повіркою і заміною, я б порадила міняти. Це буде дешевше і у вас знову ж таки з'явиться ще 7–10 років спокійного життя до повірки", — поділилася Яковлєва.

Нагадаємо, що оператори системи розподілу перед опалювальним сезоном почали розсилати споживачам дивні платіжки, вимагаючи протягом трьох днів після отримання повідомлення погасити заборгованість.

Як повідомляв портал Знай.ua, у прес-службі НКРЭКУ розповіли, що робити, якщо вам почали надходити платежі за електроенергію, в яких вам повідомили про неіснуючу за фактом заборгованості.

Також портал Знай.ua писав, що у Вінниці у компанії постачальника електричної енергії "Енера" справжній переполох. Городянам було нараховано неіснуючі борги.