Закон "Про верифікацію та моніторингу державних виплат" був прийнятий Верховною Радою 17 жовтня. Уряд хоче уточнювати, чи дійсно потрібні субсидії тим, хто їх отримує, а також прагне оптимізувати витрати бюджету. Розбираємося, які нововведення чекають на українців.

Багатьох налякав цей закон, однак Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, повідомляє, що закон не переслідує своєю головною метою позбавити всіх в Україні субсидій. Верифікацію субсидіантів проводили вже давно, однак, складність перевірки полягає в тому, що потрібно досліджувати інформацію з декількох реєстрів. Це відзначає Пендзин: "У державі не може бути 100 реєстрів. Потрібен один реєстр одержувачів соціальних виплат. Власне, це питання є одним з наріжних каменів цього закону", передає портал Politeka.

За словами економіста Олександра Клименка, за допомогою нового закону спробують удосконалити верифікацію, яку проводили раніше.

Як ми вже повідомляли, закон передбачає 3 етапи верифікації:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще
  • первинний - проводиться в той момент, коли громадянин подає документи на нарахування субсидії;
  • вторинний - його здійснюють під час того, як ви продовжуєте отримувати субсидію, і стежать за тим, щоб ви все ще потрапляли в категорію субсидованих громадян;
  • третій - після того, як ви перестали отримувати субсидію, вас продовжать верифікувати, щоб перевірити, чи не протизаконно ви були до цього субсидіантом.

Як повідомляють фахівці, складність закону полягає в тому, що згідно з ним усі реєстри громадян України, які отримують державну допомогу, збираються об'єднати в один. Реєстри сильно відрізняються один від одного, містять різні дані, тому це може викликати проблеми.

Пендзин роз'яснив нюанс щодо припинення виплати субсидії: "Зупинити видачу соціальної допомоги людині можна тільки у разі, якщо вона свідомо подала неправдиві дані про себе. Коли проблеми з даними виникають в процесі об'єднання реєстрів, не можна зупиняти видачу соціальної допомоги. Це не проблема людини, а проблема реєстру".

Клименко повідомляє, що під час початку роботи єдиного реєстру можуть виникати технічні проблеми, але вони тимчасові. А Олег Пендзин додає, що законопроєкт "повинен навести порядок у державі".

Інфографіка

Верифікація на законодавчому рівні - це тільки перевірка українців на чесність. Боятися варто тим, хто, наприклад, має декілька своїх квартир, здає їх в оренду і на кожну отримує субсидію. Саме таких субсидіантів будуть змушувати повернути гроші в державний бюджет. Але якщо ви не порушували закон і відносили правдиві документи в установу, яка нарахувала вам субсидію, то боятися нічого.

Нагадаємо, раніше субсидії в опалювальний сезон: кому доведеться подавати документи на пільги повторно.

Також Знай.uа писав, що українці залишаться без субсидій і стипендій: що необхідно знати про перевірки.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що українцям нагадали про космічні штрафи за "чорні" субсидії: "Не плануємо...".