У Міністерстві соціальної політики України надали громадянам пояснення щодо відсотку платежу в новій формулі субсидій. Відомо, що Кабмін, 20 жовтня, прийняв Постанову про спрощення умов призначення субсидій. У нової ініціативи уряду закладено зміну відсотка платежу у формулі призначення субсидій: з 15% до 20%.

субсидія
субсидія

Так, пункт про збільшення субсидій вступає в дію з 1 травня 2020 року і не має ніякого відношення до нинішнього опалювального сезону. Держдопомога у цьому опалювальному сезоні не зменшиться. У бюджеті на 2020 рік міністерство заклало на це 47 628 600 000 грн. Цієї суми достатньо, щоб допомогти всім, хто потребує і звертається з цього виду по допомогу. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики України.

Субсидії
Субсидії

За інформацією міністерства, принцип розрахунку субсидій зовсім не змінився і визначається індивідуально: чим менші доходи домогосподарства, тим менше обов'язкова частка плати за комуналку, а отже, більший розмір субсидії.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Черга за субсидіями

Цей крок направлено на посилення адресності та не вплине на найменш забезпечених категорій одержувачів субсидій. При цьому зміна відсотка має наслідки для одержувачів з найвищими доходами, оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Звільнені кошти спрямують на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім'ям, що мають доходи нижче прожиткового мінімуму. А це означає, що в дію вступає ще один принцип — адресність, - переправити підтримку тих, хто її дійсно потребує.

Наприклад, якщо в опалювальному сезоні 2018-2019 років середній розмір платежу від доходу родини становив 9,78% (хоча у формулі показник дорівнює 15%), при цьому більше 40% сімей платили всього до 7%, а ще 30% - 10% доходу (аналітика програми нижче), тобто зміна у формулі з 15% до 20% не означає такий відсоток оплати. При цьому середній відсоток платежу буде на рівні 13,5%. Формула працює і весь час програми субсидій працювала так, що чим менші доходи, тим більша допомога.

Також варто зазначити, що для наочності в Мінсоцполітики додали приклади розрахунків субсидії:

Нагадаємо, місія нездійсненна: як прожити на 63 євро українцю і європейцеві.

Як повідомляв Знай.uа ціни на картоплю в Україні та Естонії: скільки коштує "другий хліб" вдома і за кордоном.

Знай.uа писав, київських учнів годують простроченням і гниллю: у зоні ризику 8 шкіл.