Національний день Австрійської республіки

Після Другої світової війни багато іноземних військ залишалися на території Австрії, а Москва навіть підтримувала посягання Югославії на частину Австрії. Але з допомогою державного договору вдалося відновити незалежність і повний суверенітет Австрії. Він набрав чинності в 1955 році 27 липня. Далі всі війська вивели з країни. А 26 жовтня, коли вже вивели абсолютно всі війська, уряд затвердив федеральний конституційний закон. Ним проголошувався постійний нейтралітет і виключалася можливість приєднатися до будь-яких військових союзів або створити іноземну військову базу в Австрії.

У цей день в столиці Австрії на площі Героїв проводять військовий парад і виставку військової техніки, самі австрійці беруть участь у святкових заходах і розвагах, хоча багато хто віддають перевагу поїздкам за місто або за кордон. Цей день ще й офіційний вихідний.

Свято граната в Азербайджані

Це свято організовують Міністерство культури і туризму та Гейчайська районна виконавча влада. Його проводять під час збору гранатів в Гейчаї, так як це традиційний центр вирощування гранатів Азербайджану. Вперше свято провели в 2006 році і тривало воно до 7 листопада.

Щоб взяти участь у заходах приїжджають члени Міллі Меджлісу, гості з сусідніх районів, представники держорганів і дипломатичного корпусу. Місто теж готується до свята: прикрашають вулиці, сади і парки. Спочатку покладають вінки в парку імені Алієва, там виступають глави місцевої влади, розповідають про значення подібного заходу. Потім всі йдуть в музей Алієва, відвідують оздоровчий комплекс та інші пам'ятки.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Але головний захід – гранатовий ярмарок, де можна спробувати гранатовий сік, дізнатися про користь цього фрукта. У парку Алієва виступають спортсмени, музичні і танцювальні ансамблі, проводять конкурси з призами. А ввечері влаштовують концерт і феєрверки.

Православні свята:

  • Іверської ікони Божої Матері.
  • Священномученика Карпа Фіатирського.
  • Преподобного Веніаміна Печерського.

Іверська

Православні люди в цей день відзначають свято на честь Іверської ікони Пресвятої Богородиці. На Русі ікону дуже шанували, молилися їй, щоб втішила в горі і позбавила від негараздів, а також захистила від пожежі. Старалися в цей день натопити лазню, поставити на полиці цілющі трав'яні настої. В такі лазні приходили люди, хворі на епілепсію. Вважалося, що трави зможуть вигнати хворобу.

Народні прикмети на 26 жовтня

Іменини в цей день

Веніамін, Інокентій, Короп, Микита, Микола, Трохим

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.