Сьогодні день Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Ікона шанується як чудотворна. Її оригінал, написаний, за переказами, євангелістом Лукою, зберігається в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Інші назви свята: «Карп», «Злата», «Злата-онучница», «Банний день».

В 9 столітті в Нікеї була мешканка, яка хотіла врятувати лик Богородиці від іконоборців. Тому вона сховала її в море. Там ікона пролежала два століття і в 11 столітті її знайшли ченці Іверського монастиря. Точніше Гавриїл Святогорець за вказівкою Діви Марії пройшов по воді, знайшов ікону і переніс її в монастир. Але вже вранці вона опинилася над воротами. Її намагалися перенести в монастир знову і знову, але вона все ще опинялась над воротами. Тому її залишили на тому місці, де вона захотіла залишитися. Також це причина, по якій ікону називають ще Привратницею і Вратарницею.

Чого не можна робити 26 жовтня

Якщо підете в лазню, ні в якому разі не заходьте з натільним хрестом. Дух лазні Банник може сказитися, облити окропом або почати кидатися камінням. День важкий, вас можуть обдурити. Не виставляйте себе на показ і не розмовляйте з малознайомими людьми. Також бажано не ворожити в цей день. Будьте обережніше, сьогодні дуже легко захворіти.

Народні прикмети на 26 жовтня

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Приказки і прикмети

  • 26 жовтня тьмяна і сіра зоря вранці, та ще і вітру немає, – прикмета, що день видасться ясним і теплим.
  • Темно-синє небо в Банний день обіцяє опади.
  • За прикметою, мінливу погоду пророкує сонце, що вийшло 26 жовтня з темної хмари.
  • Півні ввечері раптом почали кричати, – похмуру погоду обіцяють.
  • 26 жовтня з півдня йдуть важкі червоні хмари, – прикмета до вітру.
  • Коти носи ховають, – настає холод, валяються пузом догори, – потепління.
  • Кури тісно сидять в день Агафона, – прикмета до заморозків.
  • Народжені в цей день – прекрасні оратори. Вони вміють розташовувати до себе оточуючих.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.