Відомо, що Верховна Рада України в четвер, 17 жовтня, прийняла закон про верифікації державних виплат, який передбачає перевірку даних одержувачів держдопомоги.

Влада перевірить всіх українців, які отримують допомогу від держави. До того ж, когось можуть навіть змусити повернути в казну незаконно отримані гроші.

Метою закону є "підвищення адресності державних виплат, сприяння розвитку системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів".

Кого будуть перевіряти?

Під перевірку потрапляють всі фізичні особи, які отримують кошти від держави, а також ті, хто звернувся за отриманням таких виплат. До державних виплат віднесені пенсії, допомоги, пільги, субсидії, соціальні стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Також буде перевірка достовірності інформації, яку надає реципієнт. В межах верифікації буде аналізуватися така інформація на предмет виявлення невідповідностей даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних".

Верифікація та моніторинг буде здійснюватися на інформаційно-аналітичної електронній платформі. Для проведення перевірки може використовуватися, наприклад, інформація про відкриті в банках на ім'я реципієнта рахунках, операції та залишки по них.

Законом передбачено проведення поточної верифікації, а саме перевірка достовірності даних, які представлені тими, хто вже отримує виплати, а також превентивної (на етапі розгляду) та ретроспективної (перестав отримувати) верифікації.

Нагадаємо, що Міністерство соціальної політики змінило процес отримання субсидії. Також серед нововведень і те, що тепер субсидію можна оформити через інтернет, що заощадить час українців.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні готують нові зачистки субсидиантов. Оформити компенсацію по комуналці стане складніше. Плюс – приблизно на третину уріжуть суми субсидій.

Також портал Знай.ua писав, що Міністерство соціальної політики змінило процес отримання субсидії - тепер отримати таку грошову допомогу від держави стало простіше.