Кешбек – незнайоме і дивне поняття, але таке знайоме слово, яке останнім часом все більше і більше на слуху. Не треба боятися: якщо трохи зануритися в тему, то можна легко розібратися з кешбеком і отримувати з цього хорошу вигоду для свого гаманця. І необов'язково зв'язуватися з банком і робити йому щомісячний внесок за таке бажане повернення витрат від покупок або замовляти товари тільки онлайн. Кешбек – це бонуси від шопінгу, які ви можете отримати не тут і не зараз, а згодом, зате з набагато більшим відсотком вигоди. Як вони працюють, як знайти для себе кращі кешбеки в гривнях і чому жителі України їх бояться?

Кешбек – чітке визначення

Визначити значення поняття «кешбек» досить просто – можна просто перевести його з англійської мови. «Cash» – це гроші, «вack» – дослівно «назад». Власне, трохи покрутивши, можна абсолютно справедливо вважати кешбек поверненням грошей. Приблизно так, його і визначають економічні словники: кешбек – це повернення певної частини грошей, витрачених на покупку. Тобто це спосіб лояльного обслуговування клієнтів тією чи іншою компанією, у якої ви щось купуєте. Банку, у якого ви купуєте послугу зі збереження ваших грошей; або магазину, у якого ви купуєте товар. Ваш кешбек налічується з комісії, яку ви сплачуєте за зроблену покупку.

Тобто кешбек – це не якесь там дивне бізнес-слово, а заходи і програми, що стосуються кожного і корисні обом сторонам договору купівлі-продажу. Це всього лише вид знижки, яку ви отримуєте не в одну мить чи завдяки накопиченню, а автоматично дещо пізніше того, як витратили гроші. Звичайний кешбек є таким собі відсотком від ціни товару. Кешбек вам може запропонувати будь-хто. Проте поки що в Україну він увійшов найбільше, як пов'язаний з оплатою рахунків за допомогою банківської карти і під час інтернет-шопінгу.

Однак з моментальними і навіть з накопичуваними знижками все гранично ясно. Їх ми використовуємо без страху поголовно, ними не гребують навіть наші консервативні бабусі. А ось із кешбеком все так загадково і незрозуміло. І дарма ми не прагнемо з ним розібратися: фахівці стверджують, що кешбек дає набагато більші можливості економії, ніж всі інші види лояльності. Цікаво, в чому заковика: який резон умовному продавцеві повертати покупцеві гроші за вже зроблену покупку?

Що таке кешбек?
Що таке кешбек?

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Навіщо кешбек потрібен продавцеві?

Через розпливчастості системи зарахування кешбеку може здатися, що це банальний хибний виверт продавців. Але ні: їх вигоди в здійсненні цієї операції дуже хороші. І вони захочуть, щоб ви поверталися до них знову і знову, як гроші на вашу карту. Як це працює?

  1. Найважливіше підприємцям – це факт покупки. А в силу великої конкуренції доводиться залучати покупців не тільки якістю і асортиментом, але і особливою системою лояльності. Набагато легше прив'язати до себе клієнта, якщо надавати йому ексклюзивні можливості економії. І це набагато економічно доцільніше, ніж вкладатися в рекламу. Штука в чому? Витрати на рекламу великі, і вони закладені реалізатором вже в ціну товару. Головне завдання реклами – залучити покупця. Однак немає гарантій, що ми купимо товар після того, як він за допомогою реклами намозолить нам очі. А ось обіцяне повернення грошей надихає покупців куди більше. Так і виходить: якщо заощадити на рекламі, то автоматично можна знизити ціну на товар. Але хитрий продавець не робить це безпосередньо – він використовує цей зазор, щоб надати вам кешбек після покупки.

Суть в тому, що чим ефективніша реклама, тим краще вона окупається. Скажімо, в бюджеті компанії закладено 15 відсотків в ціні товару на рекламу. Так, якщо вона виявиться надефективною, то окупиться сторицею. Тобто будуть використані не кожні 15 відсотків з кожного товару. У підсумку цей надлишок і можна повернути покупцеві у вигляді кешбеку або будь-якої іншої знижки.

Реклами, у яких вказано кешбек або інші знижки, автоматично привертають більше клієнтів. Тобто на такий товар в будь-якому випадку прийде більше людей, ніж на подібний і дорожчий. Таким чином, за рахунок масовості покупок витрати на рекламу зменшуються. Їх ми і отримуємо в підсумку у вигляді знижок, бонусів та інших засобів лояльності.

  1. Друга вагома вигода кешбеку для продавця – можливість використання грошей, які вони вам повернуть через деякийчас. Їх можна кудись вкласти, щось на них купити і т. д. – у фінансистів безліч можливостей отримати прибуток з тимчасової експлуатації вільних грошей. Тобто поки ви чекаєте свій кешбек, продавець працює з ним і витягує з нього вигоду. Потім повертає вам, ви задоволені нібито несподіваному прибутку – і повертаєтеся до нього знову за новими покупками.
  2. Ось випливає і третя вигода – чарівна психологічна сила кешбеку у впливі на покупця. Це як наркотик: тут і ілюзія повернення витрачених грошей, і страх взяти товар з кешбеком, але вже як почнеш – то швидко звикаєш.

Кешбек від шопінгу
Кешбек від шопінгу

Кешбек: види сервісів

Існує кілька видів сервісів кешбеку. Всю інформацію про них ви можете дізнатися з сайту самих сервісів, а також безпосередньо у компаній, які з ними співпрацюють.

Cash Back від банків

Щоб отримувати кешбек за фактом використання банківської картки, ви повинні обговорити це до її оформлення. Тобто не кожен банк надає такі послуги, тим більше, що не на всі свої карти.

При отриманні картки з кешбек на неї встановлюються спеціальні програми. Як правило, вони визначаються за загальною сферою обслуговування. Найпоширеніша, наприклад, сфера харчування. За нею всі компанії з цієї сфери, які співпрацюють з вашим банком, будуть надавати вам кешбек – і це не тільки продуктові магазини, а й сервіси доставок продуктів, і ресторани, в яких ви трапезуєте. Головна умова – оплата тільки цією картою. До речі, якщо для цього ви будете використовувати кредитний рахунок, то кешбек буде вищим.

Банківський кешбек: підводні камені

Головна перевага від банківського кешбеку в тому, що ви отримуєте його на свою карту від покупок просто і без особливих додаткових історій, якими грішать кешбек-сервіси та інтернет-магазини.

Але головний недолік банківського кешбеку в тому, що він нараховується на спеціальну карту. А її початкова вартість набагато вища за вартість звичайної карти. Якщо її немає, то буде щомісячна плата за обслуговування банком кешбек-карти. Так що доведеться багато купувати, щоб за рахунок кешбеку покрити ці банківські рахунки. Але тут у нас наступна проблема: місячний банківський кешбек теж лімітований. Тобто банк встановлює граничну суму коштів, які ви щомісяця можете вивести з кешбеку. Так, що якщо купите багато, отримаєте великий кешбек, але скористатися ним зможете тільки в певних рамках суми, заздалегідь встановленої банком.

Однак, звичайно, з банками не все так просто. Є й інші вагомі недоліки:

  1. Різні банки пропонують різні відсотки на повернення грошей. Але спокусившись на найвищий відсоток, ви можете отримати менше зручності і навіть вигоди.
  2. Нюанс: банк може надавати кешбек тільки в конкретних магазинах і закладах. Якщо ваша карта з великим відсотком кешбеку поширюється тільки на певну мережу магазинів, якими вам незручно користуватися, то вигоди ви з такого співробітництва отримаєте мінімум.
  3. Банківський кешбек може бути акційними. Тобто в квітні великий відсоток повернення на товари для ремонту, а в травні – вже на косметику. Так що для того, щоб максимально економити, варто бути в курсі акцій банку. Для цього підпишіться на розсилку новин від нього. Це дасть можливість зірвати вам той самий «золотий кешбек».
  4. До того ж не всі банки дають можливість клієнтам використовувати кешбек на свій розсуд. Деякі, наприклад, можуть його надсилати тільки в якості поповнення рахунку на мобільному телефоні. Або кешбек можна буде використовувати тільки для оплати покупок в певному магазині.

Кешбек - економія
Кешбек - економія

Cash Back від сайтів, магазинів і посередників

Для того, щоб отримувати кешбек від своїх покупок через замовлення в інтернеті – зареєструйтесь на спеціальній платформі. Такі сайти збирають всілякі пропозиції і надають своїм користувачам у вигляді промокодів, знижок і зокрема кешбеку. Ви просто заходите на сайт і бачите список інтернет-магазинів, які пропонують послугу кешбек. Точніше, список тих сайтів і магазинів, які співпрацюють з платформою за послугою кешбек, а не надають цю послугу самостійно.

Так як до таких платформ підключено відразу кілька продавців, то знижки вийдуть набагато більшими, ніж при вашій індивідуальній співпраці з «продавцями».

Кешбек
Кешбек

«Letyshops» – велика платформа кешбеку від покупок

«Letyshops» – якраз один із найзнаменитіших і великих сервісів для отримання кешбеку. Він є посередником між клієнтом і продавцем. Працює на основі створення партнерської угоди з різними магазинами. Таким чином «продавець» отримує дієву рекламу, а «Letyshops» – відсоток від продажів.

Тільки врахуйте, що в такому випадку кешбек ви отримує саме від «Letyshops» , а не від магазину, в якому робите покупку. Так що на кешбек ви можете розраховувати тільки в тому випадку, якщо щось купите, перейшовши саме по його партнерському посиланню.

Кешбек-сервіс: як вибрати і як працювати?

  1. Перш, ніж віддати перевагу то й чи іншій платформі, перегляньте їх безліч і ретельно вивчіть пропозиції по відсоткам від цікавих вам магазинів. Різні майданчика можуть пропонувати різні розміри кешбеку для різних сфер – залежить від того, на яких умовах вони змогли домовитися з тими чи іншими магазинами.
  2. Не варто сильно звертати увагу на відгуки користувачів. Ми ж з вами розуміємо, що вони часто пишуться за окрему плату, а платити за відгуки може не тільки господар сайту, але і його конкуренти. Подейкують, що кешбек-платформи сильно і часом нечистоплотно борються за клієнтів.
  3. Обов'язково прочитайте розділ «Допомога» на обраній кешбек-платформі: вона містить дуже важливу для користувачів інформацію. Як правило, для отримання кешбеку необхідно відключити на сайті блокувальники реклами. Тому що вони можуть заблокувати і інформацію про те, що ви зайшли в магазин саме з цього кешбек-сайту. Через це ніякого повернення грошей ви не отримаєте. За тієї ж причини не можна здійснювати такі покупки в браузерному режимі «інкогніто».
  4. А навіщо взагалі робити вибір платформи, адже можна користуватися всіма ними одночасно? В принципі, так – це вам ніхто не забороняє. Але тут заковика в виведенні грошей з кешбеку. Сервіси ставлять ліміт на цю суму. Мінімальна сума грошей для фактичного отримання в своє розпорядження може бути досить великою, і набирати на різних платформах її доведеться довго. Тому більш раціонально: вибрати один або кілька найактуальніших для вас сервісів для реєстрації.

Кешбек в Україні
Кешбек в Україні

Кешбек і Україна 2019: чому не популярно?

В Україні і в 2019-му році немає особливої довіри до банківських та фінансових систем. І на те є абсолютно раціональні обґрунтування: нестабільна економічна ситуація, постійні кризи і навіть складність у відстоюванні своїх прав в судовій системі. Ми боїмося користуватися банківськими послугами, тому що вважаємо їх ненадійними. В якійсь мірі це виправдано, але в цілому, наші банки вже давним-давно прагнуть надавати своїм користувачам якісний сервіс. Адже успішність самого банку залежить від кількості і успішності його клієнтів.

До того ж мало хто з українців захоче мати банківську кешбек-карту ще й тому, що ми не звикли щомісяця платити за її використання. Знову-таки в умовах нестабільності важко прорахувати свої витрати і покупки на місяці вперед, щоб гарантовано отримати вигоду від кешбек-карти. Але в той же час, як то кажуть, скупий платить двічі. Якщо все прорахувати, вкластися і заздалегідь спланувати, то вдасться поліпшити своє фінансове становище – і весь світ для цього використовує, зокрема і кешбек.

Щодо кешбек-платформ для покупок через інтернет, то вони в основному іноземні. Це знову-таки багатьом може вселити страх або надмірну примарність вигоди, що не дає натхнення на активний шопінг. Але знову-таки, не такий страшний чорт, як його малюють – якщо розібратися , то можна багато виграти з цього, на перший погляд, складного заходу під назвою «Кешбек».