В церковному календарі це дата пам'яті мученика Лонгіна. Інші назви свята: «Лонгін», «Лонгін Вратник», «День зору». На Русі Лонгин Сотник шанувався як цілитель очей і хвороб, пов'язаних з ними. В народі також відзначали свято Вратник, тому що багато ритуалів проводили біля воріт.

Гай Кассій Лонгін був сотником, римським воїном і одним з вартових, які охороняли місце розп'яття Христа. Коли Ісуса стратили, Його кров бризнула Лонгину на очі. Так він зцілився від катаракти. З цього часу він повірив у Спасителя і побачив його воскресіння. Далі Лонгін проповідував у Каппадокії, але Понтій Пілат зловив і обезголовив святого і подвижників.

Чого не можна робити 29 жовтня

У цього дня дуже напружена енергетика, він невдалий, так що не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати і крадіжки. Уникайте великого скупчення людей, і не купуйте нічого значного, це не принесе вам радості. Щоб не принести з роботи додому чужу біду, йдучи з неї накресліть вугіллям або олівцем на підошвах взуття хрест і скажіть: "Зніму хрестом, царським перстом, те, що не від Бога, від чортового порога. Собаці злій вити, а мені рабу (рабі) Божого (ім'я) здоровим бути. Амінь."

Народні прикмети на 29 жовтня

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо на Лонгина Сотника дме північний вітер – бути гарній погоді ще кілька днів.
  • Якщо в цей день сонце ховається в хмарах, немов його покрив туман, то буде негода.
  • Якщо 29 жовтня почне лити дощ, то недовго залишилося і до зими.
  • Якщо на нічному небі зірки і місяць будуть тьмяними і каламутними, то не за горами дощ і сніг.
  • Перелітні птахи тільки зараз збираються у вирій – зима, швидше за все, буде досить теплою і без сильних морозів.
  • Якщо листя з дерев опадає слабо, то морозів не буде.
  • Якщо гуси у цей день підтискають одну лапу – вдарить мороз.
  • Куди ворона поверне дзьоб, звідти вітер подує.
  • Народжені 29 жовтня не відрізняються красою. Зазвичай це заможні люди. Носити їм слід агат.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.