День пам'яті жертв політичних репресій в Росії

Цей пам'ятний день встановили в 1991 році. А цю дату обрали, тому що в 1974 році саме 30 жовтня почалося протестне голодування в'язнів таборів у Мордовії. Протест був проти політичних репресій в СРСР і проти жахливого і нелюдського поводження у в'язницях і таборах. Неможливо точно підрахувати кількість усіх постраждалих, безвинно репресованих – мільйони. Але їх ніде не враховували. За тими документами, які збереглися 1921-1953 років репресованих було 4,6 млн.

В цей день біля Соловецького каменя проводять жалобний мітинг, до нього покладають вінки президент, уряд і громадські організації. Такі ж пам'ятні заходи проводять не тільки в Москві, але і в інших містах.

День народження Бахаулли

Багаулла – засновник віри Багаї – народився в 1817 році 12 листопада в Персії. Він народився в родині хліборобів, а батько був першим міністром в Мазендарані. Але під час гонінь від духовенства Бахауллу позбавили всіх привілеїв, він провів у засланні 40 років. У вигнанні він звертався з посланнями до правителів інших країн.

У цих листах він проголошував майбутнє об'єднання людства і схід світової цивілізації. Багаулла став творцем багатьох книг, з різних сфер життя. Багаї вірять, що його Писання – це одкровення від Бога. Раніше день відзначали 12 листопада, але до 2015 року свято перенесли на перший і другий день після восьмого нового Місяця після Навруза. Тому дата щороку різна.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Православні свята:

  • Пророка Осії.
  • Преподобномученика Андрія Критського.
  • Ікон Божої Матері "Перш Різдва і по Різдву Діва", "Позбавниця".
  • Пісний день.

Осія Колесник

За церковним календарем настає день пророка Осії. Наші предки назвали його Колесником, тому що багато уваги приділяли колесу воза. Хоча їх і заносили в сараї до весни, але на справність треба було перевірити. Якщо потрібно було, лагодили. Але колеса у будь-якому випадку знімали з осей колеса. Дітям також загадували загадки про вози і колеса.

Народні прикмети на 30 жовтня

Іменини в цей день

Олександр, Анатолій, Андрій, Антон, Йосип, Кузьма, Леонтій, Осія, Сергій

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.