В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять старозавітного святого пророка Осії, який входить в число 12-ти малих пророків. Інші назви свята: «Осій Осінній», «Осій Грязник», «Кінець літнього шляху».

Колесо у наших предків вважалося оберегом, воно захищало від злих духів. Воно пов'язане з символом сонця, так як воно «котиться» по небу. Якщо людину кусала гадюка, то крім трав, промивали оцетовою водою, яку потім пропускали через колесо. Але ще колесо було і символом відьми, ніби вона могла на ньому їздити. Навіть були легенди, що якщо колеса, що котиться, вирвати спиці, то відьма втратить руки або ноги.

Варто полагодити в цей день все, що має колеса. Час задуматися про зимову гуму. Це дуже важливе питання безпеки. Адже вже приходять сильні холоди і морози.

Народні прикмети на 30 жовтня

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Не можна в цей день митися, щоб не змити здоров'я. Деякі навіть не вмиваються в страху перед хворобами. Жінки за традицією випікають бублики з маком і пригощають ними всіх рідних, близьких, сусідів. Дівчатам можна поворожити на заміжжя. Візьміть тільки зняте колесо і котіть від вхідних дверей до воріт зі словами: «Милий, по доріжці приходь, мене з собою забери». Назад його слід притягти. Якщо колесо торкнеться землі, то заміж ви не вийдете. Але мати може допомогти з дуже важким колесом.

Якщо хтось захворів, то в цей день його катають на возі, який потім прибирають. Вважається, що так людина обов'язково скоро піде на поправку. Якщо в сім'ї постійні скандали, сварки між чоловіком і дружиною, то потрібно вдвох взятися за колесо і три рази прокрутити його проти годинникової стрілки. Так ви відженете все погане. А потім – три рази за годинниковою. Це приверне мир, щастя і любов.

Можна також дізнатися про погоду на зиму. Якщо віз скрипить, то зима очікується дуже сувора.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.