В церковному календарі це дата перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського. Інші назви свята: «Проводи осені», «Конюхам відпочинок», «День Садока», «Дмитрієв день». В цей день коням давали віпочинок, відповідно, конюхи також могли відпочити.

Саме в цей день зазвичай починаються люті морози, на зміну золотій осені вже приходить справжня зима. Щоб не ображати ці пори, наші предки влаштовували проводи для осені і зустріч для зими. Біля вхідних дверей потрібно багато накидати листя і покласти зверху ткану доріжку. По ній нібито і заходить в будинок зима. А на Проводи осені забивали курей, готували з них суп з локшиною, варену, смажену, парену і тушковану курятину з грибами або картоплею. Але найголовніше частування у цей день – курник, це такий пиріг з куркою. Його рецепт у кожної родини був свій і передавався у спадок.

Сороки теж намагаються перебратися ближче до житла людей. Тому її намагалися зустріти сьогодні і розсипали у дворах овес. Її задобрювали, щоб вона не злила і не турбувала домовика.

Є повір'я, що в цей день дворовий бавиться в конюшні: лякає коней, плутає їм збрую і гриву. Але сильної шкоди не завдає, тому йому не заважають. Просто намагаються не запрягати коней і не використовувати їх для поїздок і для роботи. Дворові, за переказами, це ангели, які впали і опинилися поруч з людським будинком. В кожному дворі є свій. Вірили, що тіло у нього зміїне, голова – півня. Вночі він набуває вигляд господарів, людям на очі не показується, а якщо і з'явився, то тільки як щур, змія або жаба. Якщо випадково вбити тварину, в яку перекинувся дворовий, то у господарів вмре вся худоба.

Популярні новини зараз
Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Народні прикмети на 1 листопада

Чоловіки зазвичай сиділи вдома за накритим столом, пили пиво чи брагу, розповідали байки і страшні історії. Навіть проводили змагання по тому, хто страшніше і веселіше розповість. А переможеному придумували покарання. Птахам у цей день потрібно насипати зерна, поминаючи померлих батьків. Але не робіть це на перехресті. Так ви тільки підгодуєте собак Сатани. А ще є чудова традиція ходити в гості до сватів і приносити частування.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстокою буде осінь. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.