У церковному календарі кілька батьківських субот. Дізнайтеся, якого числа у листопаді 2019 року Дмитрівська субота? Чому цей день у православ'ї так називається? Що можна робити та чого не можна? Читайте про традиції й зобов'язання у цей день.

Дмитрівська субота: коли буде й чому так називається?

Православна церква відзначає 7 днів особливого поминання покійних. У всіх батьківських субот, крім однієї (Поминання покійних воїнів, яке припадає на 9 травня) дата, що переходить. Цього року Дмитрівська субота відзначатиметься 2 листопада.

Така назва у батьківської суботи з'явилася неспроста. Вона прив'язана до дня пам'яті святого великомученика Дмитра Солунського. За новим стилем цей день відзначається щорічно 8 листопада. А напередодні цього дня, у суботу, прийнято відзначати батьківську Дмитрівську суботу.

Щоправда, Дмитрівська поминальна субота була заснована абсолютно іншим Дмитром - князем Донським, який вирішив вшанувати після перемоги у Куликовській битві (1380 рік) пам'ять загиблих воїнів. Історія нам розповідає про те, що тоді їх полягло дуже багато - близько 250 тис. Було прийнято рішення вшановувати пам'ять загиблих поминанням душ покійних у суботу, напередодні Дмитрієва дня.

Дмитрівська субота 2019

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Іноді трапляється, що Дмитрівська поминальна субота припадає на суботу. У такому випадку поминальний день переноситься на попередню суботу. А у 2017 році, наприклад, Дмитрівська поминальна субота і зовсім припала на суботу, 4 листопада, адже 8 листопада було у середу. Проте 4 листопада православ'я відзначає свято Казанської ікони Божої матері. Зважаючи на це, церква перенесла Дмитрівську поминальну суботу на 28 жовтня.

Спочатку у Дмитрівську суботу поминали тільки тих, хто загинув під час битви. Але з часом традиції почали змінюватися. І поступово цей день став днем поминання усіх покійних. Давайте ще більше дізнаємося про традиції Дмитрівської суботи. Як правильно поминати померлих родичів? Яким має бути відвідування кладовищ? Тут ви знайдете відповіді на більшість запитань, що стосуються цього дня.

Традиції Дмитрівської суботи: молитва, проповідь - як поминати?

Як правило, у батьківські суботи прийнято поминати не тільки своїх батьків, але й близьких покійних родичів. Ранок суботи 2 листопада має починатися із проповіді. Потрібно піти до церкви, де правиться служба.

Молитовне поминання покійних потрібне для того, щоб близька померла людина змогла знайти на тому світі мир і спокій. Ось чому дуже важливо замовляти у церкві заупокійну службу. Панахида - це давня церковна традиція. Православні шанують її й сьогодні.

Йти до храму на службу можна не тільки у суботу вранці, але й напередодні ввечері. Велика панахида буде справлятися у цьому році в п'ятницю, 1 листопада. А вранці наступного дня має місце загальна панахида. Уранці у храмі обов'язково напишіть заупокійні записки із іменами покійних. І церковнослужителі вшанують їх у молитвах.

Після того, як у храмі пройде спеціальна панахида, християни ставлять свічки за упокій душ мертвих. І читають спеціальну молитву. Тим, хто не знає заупокійної молитви, радимо звернути увагу на поминальний столик, де православні ставлять свічки за упокій душі та приносять продукти для поминання покійних близьких.

Біля цього столика в українських церквах є молитва за упокій, яку ви можете прочитати після того, як закінчиться проповідь. На поминальний стіл прийнято приносити хліб, фрукти, вино, олію, крупи, печиво та солодощі.

На поминальний стіл вдома прийнято готувати поминальну кутю. Найчастіше смажать млинці з грибами, сиром, яблуками, подають страви з м'яса та яєць. На столі обов'язково повинні бути ті страви, які найбільше любили померлі родичі.

У православ'ї є така традиція у цей день: готувати якомога більше різних страв. Вважається: чим більше їх, тим краще. У обід, поминаючи трапезою покійних родичів, прийнято відкладати у окрему тарілочку частування.

До речі, раніше наші предки приносили до церкви у цей день 3 буханки хліба. Вважалося, що одна із них призначається для тих предків, які померли дуже давно. Другий хліб - за душі нещодавно померлих батьків або бабусь та дідусів. Третя - за знайомих і близьких, які були вбиті на війні або загинули у вогні чи воді.

Під час поминального обіду наші предки відкладали у тарілку їжу для померлих, клали поруч ложку, а у чашку наливали воду. Потім ставили усе це на підвіконня, накривали зверху рушником і примовляли: «Щоб вночі душі покійних вмивалися й пообідали». Деякі люди й зовсім виносили на поріг будинку відро із водою, поруч залишали рушник, щоб покійний міг прийти та помитися.

Дмитрівська субота 2019

Для поминання покійних прийнято також ходити у Дмитрівську суботу на кладовище. Але влаштовувати бенкети на кладовищах не можна. Пити спиртні напої тут також небажано. І уже тим паче мотивувати це тим, що покійний любив випити.

Відвідуючи могили покійних, потрібно поставити на могилу частування: печиво, цукерки та фрукти. А потім роздати їх нужденним людям. Прийшовши на кладовище, найкраще – прочитати насамперед молитву за упокій душі.

Коли приходите на кладовище й бачите такі картинки, коли люди на добрячому підпитку починають себе негарно вести, то стає ясно: покійним навряд чи сподобається така поведінка. У загробному житті ті люди, які любили випити, тільки страждають від цього. Тож не беріть із собою їжу та випивку на кладовище. Не перетворюйте поминальну суботу на свято. Це не розважальний день, а день поминання.

Дмитрівська субота: що можна робити, а чого не можна?

Найкраще готувати страви на поминальний стіл для суботи й прибирати вдома напередодні цього дня. Працювати у Дмитрівську суботу не забороняється. А ось пити спиртні напої не можна.

Прибирати на кладовищі у цей день можна й потрібно. Дозволяється приносити на могилу круглі вінки. Така форма є символом переродження, кругообігу між життям та смертю. Живі й штучні квіти, вінки вважаються символами любові та прояви своєї поваги до померлих.

Міняти старий вінок на новий дозволяється не тільки у батьківський день, але й будь-який інший. Якщо ви під час відвідин могили на кладовищі побачили, що вінок вже пошарпався, і його зовнішній вигляд дуже сильно погіршився, приберіть його або замініть.

На Дмитрівську суботу можна садити на могилі живі квіти або вічнозелені рослини. Кладовище - таємниче умиротворене місце, де потрібно вести себе належним чином. Тут не можна голосно розмовляти, кричати, співати пісні.

Фотографуватися на кладовищі поруч зі свіжими могилами не можна ні на Дмитрівську суботу, ні у будь-який інший день. Вважається, що у людей покійних після їх смерті дуже сильні прояви злих духів. І в перші 40 днів тіло викидає сильні згустки негативної енергетики. Цей негатив осяде і на фотознімку.

Цвинтарні фотографії наповнені тривожною атмосферою. Через знімки може відкритися некротичний канал, тому краще за все як біля свіжих, так і більш старих могил не фотографувати. Церковнослужителі вважають неправильним вторгнення людей із фотоапаратом або телефоном у благоговійну атмосферу на кладовищі або під час похорону.

Дмитрівська субота 2019

Тут покійні душі знаходяться у зіткненні з Таїнством поховання. Вносити сум'яття та тривожити душі померлих на цвинтарі не прийнято. Могила є останнім притулком для померлого. Завдання живих сьогодні - стежити та доглядати за могилами, облагороджувати їх.

У цей день потрібно поминати душі померлих добрими словами. Не можна говорити про них погано або згадувати неприємні речі про них. Намагайтеся бути добрими, робити добрі вчинки, давати нужденним гроші, речі, частування. Дуже важливо, щоб із вами у цей день була молитва й добрі помисли.

Не можна ставити свічки у Дмитрівську суботу за самогубців. Свічка вважається символом предстояния православних перед Богом. Разом із молитвами вона виступає також нашою «жертвою» для Бога. Її горіння разом із нашими молитвами до Бога або до святих угодників Божих - це своєрідна данина вищим силам.

Свічку за упокій душі самовбивці категорично не можна ставити у будь-які дні. За тих, хто добровільно пішов із життя, також не прийнято молитися. Можна подумки щось сказати про них своїми словами на кшталт: «Господи, якщо можна, прости раба ..., який самовільно пішов із життя. Хай буде свята воля Твоя!»

Якщо вам через якісь причини не вдалося потрапити до церкви у п'ятницю ввечері або в суботу вранці, помоліться на кладовищі чи вдома. Дуже добре, якщо ви 3 дні перед суботою постилися. І зможете причаститися та покаятися. За словами церковнослужителів, у ці дні дуже важливо просити про прощення гріхів.

У православ'ї вважається, що душі померлих безсмертні. Живі повинні молитися про покійних, випрошуючи у Господа прощення про їхні гріхи. Обов'язково клопочіть перед Богом за тих, хто вже пішов із цього життя у інший світ і закінчив свій земний шлях.

Фото

Дмитрівська субота 2019

Дмитрівська субота 2019

Дмитрівська субота 2019

Дмитрівська субота 2019

Дмитрівська субота 2019

Відео