У цей день православна церква згадує святого великомученика Артемія Антіохійського. Інші назви свята: «Артемій», «День отаманів», «День поминання всіх покійних».

Артемій був воєначальником при Костянтині Великому і його сині. За відмінну службу йому дали посаду намісника Єгипту. До влади прийшов Юліан Відступник і почав гоніння на християн. Артемій не міг цього терпіти і розкритикував його дії. Тому його заарештували і катували. Однак святий не зрікся віри. У підсумку Артемія обезголовили.

Чого не можна робити 2 листопада

Треба бути спокійним у цей день, за будь-яку злобу та агресію послідує покарання. Не купуйте їжу з рук, можете отруїтися. Не позичайте грошей, якщо хочете, щоб вам повернули борг. Після походу в храм обов'язково подайте милостиню людям, які сидять біля воріт церкви. Інакше Артемій не почує вашу молитву. Також це ще й Дмитрівська батьківська субота, а значить не говоріть погано про мертвих.

Народні прикмети на 2 листопада

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Модрина 2 листопада без голок стоїть – прикмета до снігопаду. Сніг ще довго не буде танути.
  • Іній на деревах вранці цього дня – ознака неврожайного року.
  • Вовки виють – до морозу, якщо ж сильно і надривно виють – до голоду.
  • Вовк перебіг дорогу 2 листопада – до удачі.
  • Побачити вовчу зграю в Артеміїв день – прикмета до фінансових надходжень.
  • Якщо собака виє, і вовк їй відповідає – до неприємних гостей.
  • Кіт 2 листопада приніс мертву мишу і поклав на поріг – до бідності.
  • З'їсти в Артем'іїв день яйце з кров'ю – до приїзду кровних родичів.
  • Народжені 2 листопада рідко хворіють, у них міцна статура.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.