З 1 січня 2020 року в Україні почне діяти новий закон "Про ринок природного газу". Згідно з цим документом українці, які використовують газ у побуті, платитимуть за "блакитне паливо" за новим тарифом - комунальні платежі неминуче зростуть. Розбираємося, як не переплачувати за новим цінником і зберегти в будинку тепло.

Газ у побуті

Суть нововведення, яке пропонує закон, в тому, що від загальної суми за газ у квитанції виділять окрему плату за те, що у споживача в принципі є доступ до "блакитного палива". Незалежно від того, користується споживач газом або ні, як повідомляє РБК.

Законодавство України в даний підлаштовують під європейські норми - цей закон є одним з таких. НКРЕКП затвердить нові тарифи до кінця 2019 року для облгазів і постачальників газу в містах.

У НКРЕКП повідомляють, що у споживачів остаточна вартість газу зміниться - з ціни приберуть плату за розподіл природного ресурсу. У підсумку, вартість газу для населення буде включати тариф на газ для населення, податки та прибуток трейдера.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

А ось вартість розподілу газу по країні різна. В середньому - це 50 коп/куб. м. Для киян куб може подешевшати на 17 копійок після того, як приберуть з платіжки абонплату, а для жителів Миколаєва подорожчає аж на 1,07 грн/куб. м. Ті, хто живуть у приватному секторі, будуть переплачувати більше всіх - там підтримання тепла в приватному будинку площею до 100 м2 буде коштувати 300-350 гривень дорожче.

Платіжка за газ

Валентин Землянський, енергоексперт, пояснив, як будуть розраховувати тариф на газ після того, як закон почне діяти: "Постачальники беруть обсяг газу, витраченого споживачем за минулий рік з жовтня по жовтень (початок опалювального сезону), виділяють з нього абонплату, розподіляють її помісячно рівними частками, – говорить експерт. – Цю суму включають в платіжки, але вже на майбутній рік. Тобто, якщо поточного року споживання скоротити, то абонплата наступного року буде меншою, і навпаки, але знову ж таки – наступного року. Якщо рік взагалі не користуватися газом, то й абонплати наступного року бути не має".

За словами експертів, поява абонплати у сфері постачання газу в Україні стане першою сходинкою до того, щоб між постачальниками зародилася нарешті справжня конкуренція.

Нагадаємо, раніше ціни на газ зростуть вже в листопаді: на скільки збільшаться платіжки за комуналку в опалювальний сезон.

Також Знай.uа писав, що як передати показання лічильників: секрети економії і корисні сервіси.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Рада прийняла найважливіший закон по "Нафтогазу": Гончарук завів мантру про приватизацію, "ні в якому разі".