Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана Азійських і матері їхньої преподобної Феодотії. Інші назви свята: «Кузьминки», «Кузьма і Дем'ян», «Рукомесленники», «Безсрібники», «Божі ковалі».

Косьму і Даміана вважають покровителями родинного вогнища, ковалів, рукоділля і ремесел. Тому можете вимовити відповідні молитви. А ось працювати в кузні або займатися рукоділлям все ж не потрібно, це вважається гріхом. У народі вважали, що святі й самі були ковалями, кували плуги і віддавали їх людям, щоб ті обробляли землю.

Народні прикмети на 14 листопада

Є звичай у цей день прикормлювати дворового. Це дух, який стежить за свійською худобою і двором. Якщо він кривдить тварин, то потрібно сісти на коня, якого він любить найменше, покататися на кьому по двору і розмахувати при цьому помелом. Також кричать: «Батюшка дворовий, не знищ двір і не погуби тварин!». Потім беруть інше помело, вмочають у дьоготь і розмахують трохи нижче, щоб потрапити по лисині дворового. Вважалося, що з такою відмітиною він втече з двору.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Так як Кузьминки були святом закінчення молотьби, то потрібно приготувати кашу з нового врожаю. Раніше навіть влаштовували братчину з різними частуваннями і пивом, яке варили вранці. Частину продуктів потрібно було обов'язково вкрасти у когось. Так як про цей звичай знали всі, то багато господинь спеціально залишали різні продукти без нагляду, щоб поцупити їх було легше.

Дівчина з куркою, фото: GetBg.net
Дівчина з куркою, фото: GetBg.net

У цей день господиня дому – дівчина на виданні. Вона готує на всю сім'ю обрядову їжу і пригощає рідних. Перша їжа – зварене круто яйце. Воно допоможе захистити людей від безпліддя. А друга обов'язкова страва – локшина з куркою.

Ще на Кузьминки відзначають курячі іменини. Відзначали їх дивно, багаті відправляли бідним родичам курей в подарунок. Подібні сюрпризи робилися і бариням, а вони в свою чергу дарували селянам стрічки. Таких курок не можна вбивати, їх потрібно годувати ячменем і вівсом, всіляко почитати. Яйця цих курей вважаються цілющими.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.