Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святої княжни Анни Всеволодівни — дочки київського князя Всеволода Ярославича. У народі її прозвали Холодною, так як погода в ці дні починала змінюватися, наставали холоди і зима вступала у свої права. Інші назви свята: «Ганна», «Кросник», «Агапій», «Баби».

Є легенда, за якою Анна була заручена з царевичем з Візантії, але шлюб не відбувся, і вона вирішила присвятити життя Бгові. У 1086 році її батько збудував для Ганни жіночий Андріївський монастир. Вона і стала його першою ігуменею. Вона сильно зайнялася його благоустроєм, а також відкрила школу для дівчаток. Це була перша така школа в Європі. Учениць навчали грамоті, співу та ремеслу. Ще Ганна займалася державними справами.

Праведна Анна, фото: Азбука веры
Праведна Анна, фото: Азбука веры

Чого не можна робити 16 листопада

В цей день не можна сваритися, не варто виходити з дому без особливої потреби і бажано уникати людних місць. Інакше можете зловити пристріт або порчу. А якщо посваряться подружжя, то скоро можуть розлучитися. Не можна відмовляти людині, якщо вона постукала вам додому, але потім перехрестіть поріг і вхідні двері. Так ви не пустите до хати негатив.

Народні прикмети на 16 листопада

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо на Ганну Холодну не випаде сніг – бути найближчому року неврожайним.
  • Якщо вдень стоїть холодна погода, то восени буде голодно.
  • Якщо хмари летять низько – буде холод.
  • Увечері 16 листопада вдарив мороз – зима буде досить теплою і без істотних перепадів температур.
  • Миші почали рити нори – буде холоднеча.
  • Кріт риє нору на північній стороні – буде відлига на західній – сира погода, на південній – холоди, на східній – всю зиму буде тепло і сухо.
  • Горять у печі яскраво і з тріском дрова, буде мороз, а якщо вони погано розпалюються – бути теплу.
  • Дим з труби низько стелиться – до потепління, а якщо піднімається вгору – до морозу.
  • Якщо винесений на вулицю спечений хліб замерзне, то незабаром вдарять морози.
  • Народжені 16 листопада рідко бувають щасливі, хоча і володіють рідкісною майстерністю в будь-якій справі. Носити їм слід онікс.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.