Олексій Алякін, цивільний чоловік депутатки Ганни Скороход, затриманий київськими правоохоронцями, намагався уникнути екстрадиції під виглядом учасника АТО й підробив документи для отримання українського громадянства. Також Олексій Алякін є "спiльником" російського олігарха Павла Фукса.

Журналісти розкопали всю правду про Олексыя Алякіна. Про це пише "Обозреватель".

В ГПУ офіційно заявили, що Алякіна оголошено в міжнародний розшук і його "взяли" за підозрою в особливо великому шахрайстві.

Однак, це не перше затримання російського банкіра. Вперше його затримали співробітники спецпідрозділу "Альфа" СБУ на трасі Київ-Одеса ще 9 серпня 2018 року. Він був заарештований в рамках екстрадиційного запиту від Росії.

Олексій Алякін в базі Інтерполу, фото obozrevatel

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Тоді значну роль у захисті Алякіна зіграла співробітниця його компанії Ганна Скороход, яка згодом стала його дружиною, а потім і депутаткою від партії "Слуга народу".

Джерела стверджують, що "просування" цивільної дружини проспонсорував саме Алякін, який у такий спосіб застрахувався від "наїздів". А здобути перемогу Ганні на окрузі допоміг старий партнер Алякіна – російський олігарх Павло Фукс, у якого свої бізнес-інтереси в Україні.

Скороход і Алякін, фотоколаж obozrevatel

Після першого затримання у 2018 році під час судової епопеї захист Алякіна давив на патріотичні почуття українців.

Зокрема, адвокати заявляли, що Алякін проходив службу в добровольчих підрозділах "Аратта" та "Айдар", забезпечував учасників АТО роботою й житлом.

Це також стверджувала й Ганна Скороход та заявляла, що таким, як її чоловік, потрібно пам'ятники ставити за все те, що він зробив "для цієї держави".

Однак журналісти не знайшли ніяких доказів того, що Алякін був АТОвцем і волонтером.

Так, командира 8 окремого батальйону УДА "Аратта" Андрія Гергерта інформація про те, що Алякіна пов'язують із його підрозділом, невимовно здивувала.

"Алякін ніколи не воював у "Араттi". Він бізнесмен. Він нам навіть не допомагав і не був нашим волонтером. Єдине – він колись влаштував двох наших хлопців на роботу. За це у мене попросили виписати йому подяку. Пам'ятаю, я це зробив. На цьому вся його допомога завершилася", – розповів Гергерт.

Гергет, фото obozrevatel

У "Айдарі" – ні серед бійців, ні серед волонтерів, якi допомагали підрозділу теж не знайшлося жодної людини, яка чула що-небудь про зв'язки Алякіна з цим підрозділом.

Крім цього, Алякін незаконно отримав українське громадянство в 2013 році.

Саме восени того року банк "Пушкіно", який залучив 24 млрд рублів приватних вкладів, через втрату платоспроможності позбувся ліцензії Центробанку РФ.

Співвласником банку був Алякін. ЗМІ повідомляли, що до цього часу Алякін офіційно вже продав не тільки свою частку в "Пушкіно", але й інші свої банки, дрібніші – "Кедр", "Інтеркапітал-банк", "Оскський"," Маст-банк".

Того ж 2013 року Алякін оголосив себе банкрутом. А його заборгованості перед кредиторами сягали тоді космічних сум.

У грудні 2015 року Тверський райсуд Москви санкціонував його заочний арешт за звинуваченням у організації великих розкрадань з банку "Пушкіно" – йшлося про суму майже 10 млрд рублів. Подільники Алякіна вже отримали терміни і відбувають покарання.

Алякіна звинуватив в шахрайстві і його колишній бізнес-партнер, відомий бізнесмен Сергій Полонський. Згідно із звинуваченням Полонського, Алякін вивів із його компанії Potok кошти і нерухоме майно на загальну суму понад 2 млрд рублів.

Заслуговує на увагу і той момент, що Олексій Алякін дуже тісно "працював" iз російським олігархом Павлом Фуксом. Зокрема, щодо того ж банку "Пушкіно", "Совкомбанку" і будівельного бізнесу в Москві.

Олексій Алякін і Павло Фукс, фотоколаж obozrevatel

Зараз в Росії Фукса, як і Алякіна, звинувачують у особливо великому шахрайстві – виведенні з будівництва елітного житлового комплексу Sky House в Москві щонайменше 7 млрд рублів.

Нагадаємо, суд відпустив Олексія Алякіна під нічний домашній арешт.