Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель потішив українців хорошими прогнозами. Політик заявив, що навіть у випадку, якщо Росія припинить транзит свого газу до Європи через газотранспортну систему України з 1 січня 2020 року, в Україні проблем з опаленням бути не повинно.

Оржель запевнив, що "Україна цієї зими, навіть без транзиту, не замерзне", оскільки рівень запасів газу у підземних сховищах та високі запаси вугілля достатні для того, щоб забезпечити українців опаленням протягом всієї зими.

Ціни на газ, фото: zt.20minut.ua
Ціни на газ, фото: zt.20minut.ua

Водночас міністр попередив про можливе виникнення тимчасових труднощів у лютому-березні 2020 року. У цей період очікується зменшення запасів газу у сховищах. Однак, проведене стрес-тестування вказує на те, що навіть за умов пікового навантаження на ГТС, Україна може обійтися без російського транзиту.

6 листопада Газпром поставив Україні умову для продовження транзиту газу через Україну, а саме — анулювання вимог України до Газпрому на 22 мільярди доларів та відновлення прямого постачання російського газу до України.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

У свою чергу Україна на переговорах про транзит газу намагається укласти з Росією довгостроковий контракт на транзит газу терміном на 10 років з фіксованими обсягами транзиту, а також відповідальністю сторін за порушення угоди.

Ціни на газ, фото: Уніан
Ціни на газ, фото: Уніан

Нагадаємо, раніше Росія поставила абсурдні умови Україні щодо транзиту газу

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці шоковані платіжками з величезними рахунками

Також "Знай.ua" писав, що українців попередили про зростання ціни на газ